Unatoč upozorenjima o potrebi održavanja socijalne distance, lagano popuštanje mjera i skori blagdan Uskrsa doveli su do velikih gužvi pred zadarskim trgovinama. Iako u većini njih uz upozorenja i ograničenja stoje zaštitari, velike gužve problem su i pred centrima, jer zbog velikog broja ljudi nema prostora za održavanje dva metra razmaka. Kako je to jutros izgledalo, pogledajte u fotogaleriji uz tekst.

Inače, gradski stožer civilne zaštite jutros je izvijestio kako su komunalni redari ovih dana obavili nadzor u više trgovačkih centara (LIDL- B. Benkovića, Plodine- Hrvatskog Sabora, Konzum-A.G. Matoša, Bakmaz- Obala kneza Trpimira, Tommy- Put Dikla) te je utvrđeno da se navedeni centri pridržavaju Odluke i izrečenih mjera.

Prometno redarstvo obilazi objekte na Poluotoku, na Obali kneza Branimira i Ulici Stjepana Radića i ostalim dijelovima grada u kojima je najveća frekvencija građana. Evidentirani su zatvoreni objekti, a vlasnici objekata koji rade (pekare, trafike, trgovine s prehranom) upozoreni su kako se moraju pridržavati regulative koja se odnosi na rad u novim uvjetima. To se prije svega odnosi na mjere zdravstvene sigurnosti u javnim prostorima kao što su postavljanje i korištenje dezinficijensa za ruke za kupce pri ulasku, pridržavanje dozvoljenog razmaka određenog odlukom kriznog stožera te o potrebi isticanja obavijesti da u objekt ulaze osobe ponaosob ili najviše dvije osobe.

- Redovito se na čitavom području grada Zadra obavljaju nadzori trgovina, pekara, kioska i ostalih uslužnih i trgovačkih objekata kojima je dozvoljen rad te su utvrđene manje nepravilnosti kod četiri pravna subjekta koje su se odnosile na nedostatak postavljenih obavijesti o općim mjerama smanjenja rizika i punktova s dezinfekcijskim sredstvima te nepostojanje COVID-19 obavijesti, naveli su iz Stožera.

Jedna od službi koja aktivno sudjeluje u nadzoru provedbe mjera koje je donio i donosi Nacionalni stožer RH te stožeri grada i županije je UO za komunalne djelatnosti Grada Zadra koji je u situaciji pandemije koronavirusa sve svoje resurse stavio na raspolaganje Stožeru civilne zaštite. Zadaća im je nadzirati funkcioniranje komunalne infrastrukture, a posebno su aktivni i svakodnevno na terenu komunalni i prometni redari Odsjeka komunalnog redarstva.

- Cijelo vrijeme trajanja novih pravila ponašanja i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, prometno i komunalno redarstvo aktivno je u provođenju nadzora nad provedbom odluka, kako u dijelu zabrane rada ugostiteljskih i drugih djelatnosti, tako i u nadzoru nad, u ovom trenutku, neprihvatljivim okupljanjem građana.

Također, komunalno redarstvo evidentiralo je da se dio vlasnika kućnih ljubimaca nije ponašalo odgovorno na javnoj površini tj. da su svoje ljubimce puštali bez nadzora i da nisu čistili izmet za njima. Vlasnici nisu kažnjavani jer nije vrijeme za represivno sankcioniranje kaznama, ali je građanima upućena zamolba da se poštuje pravo svakog na sigurnost, čistoću i urednost javne površine.