Sedam sestara benediktinki svete Marije iz samostana u Zadru napisale su za Hrvatsku katoličku mrežu ohrabrujuće poruke za sve obitelji i samce u izolaciji. Sestre su uputile snažne riječi ohrabrenja vjernicima i savjete kako lakše proći kroz period izolacije. I sestre su se same dolaskom u klauzurni samostan morale naučiti na "izolaciju", prihvatiti način života u kojemu se mjesto nikada ne mijenja, za njih je to pak cijeli život, za nas samo određeni period vremena. No, puno nam govori činjenica da ove sestre unatoč "izolaciji" žive u obilju radosti, u punini slobode. Naša radost i sloboda uopće ne ovise o mjestu kao ni o izolaciji, poručuju benediktinke.

- U vremenima bolesti, teškoća i nemira teško je zadržati pouzdanje u Boga. Lako nam je pojmiti da je On velik, svemoćan i dobar sve dok pred nama nije razdoblje kušnje. Tada vjera postane sporedna i borimo se za goli život. Usmjereni smo na naravno, a ono nadnaravno pada u drugi plan. Sve što ljudski možemo poduzeti je potrebno i razborito, ali nedovoljno ako se ne okrenemo Bogu. On jedini može umiriti naše srce, razbistriti naše misli i pružiti nam nadnaravno razumijevanje, nadu i snagu. Važno je zadržati pouzdanje u Boga. Pazimo da pri tome ostanemo vjerni, a ne izgubimo krijepost razboritosti, navela je u svom pismu s. M. Vekenega Križanac

- Što mi koje živimo u jednom ograničenom prostoru, sa smanjenom mogućnošću kretanja, i to kao vlastiti izbor života, možemo ponuditi? Što je to što nas drži i usmjerava i može li se to kao model ponuditi jednoj sasvim drugoj skupini ljudi u sasvim novoj situaciji. Da, može. Čovjek je usmjeren prema Bogu, priznao on to ili ne, a iz tog odnosa proizlazi odnos prema drugome. Podijeliti svoj život s drugima, stvoriti zajednički plan i raspodjelu dužnosti i odgovornosti. I ne zaboraviti da još uvije postoji netko kome je potrebna pomoć. U ovoj situaciji ne smije izostati ni smisao za humor, opuštajući trenuci razgovora igre i smijeha. I kao kruna svega ponovno otkrivati ljepotu zajedničke obiteljske molitve, napisala je sestra Klara.

- Ne zaboravite svoje misli i duh uzdizati Bogu, zazivati blagoslov na sve, naročito na bolesne, zaražene, medicinsko osoblje da im Gospodin dade snage i strpljenje jer budimo svjesni nije im lako.... A vi koji ste u izolaciji iskoristite ovo vrijeme jer vam je u neku ruku „darovano". Imate vremena da dođete k sebi, uđete u svoju nutrinu, približite se djeci i svima koji vas okružuju, poručuje s. Ivana Sikirić.