Od 13. ožujka 2020. godine, kada su uvedene mjere za sprječavanje daljnjeg širenja pandemije COVID-19, u putničke luke Zadar i Gaženica nije uplovio ni jedan od prethodno najavljenih kruzera. Tijekom predsezone, u travnju i svibnju, u Zadar su trebala stići 32 broda za kružna putovanja. Do sada je otkazano 18 dolazaka kruzera tijekom travnja s više od 20 000 putnika, izvijestili su iz Lučke uprave Zadar.

- Po svemu sudeći, uz nove mjere i veću razinu pripravnosti u prijevozu putnika uključujući i onih na kružnim putovanjima, ovakav trend se očekuje i tijekom svibnja, o čemu će Lučka uprava Zadar redovito obavještavati sve zainteresirane kako bi se mogli prilagoditi novim uvjetima poslovanja i djelovanja, istaknuo je Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja za komercijalno-operativne poslove i marketing.

Turizam i hospitality su grane industrije koje su trenutno trenutno najteže pogođene pandemijom COVID-19, a kruzing industrija već je suočena sa značajnim posljedicama širenja virusa. S obzirom da je neizvjesno koliko će ova situacija trajati i na niz varijabli koje mogu utjecati na postupnu normalizaciju situacije, u ovom je trenutku nemoguće dati bilo kakvu razumnu procjenu do kraja 2020. godine ili prognozirati koliko će kruzing industriji trebati vremena za oporavak na duži rok. Mnoge kruzing kompanije već su otkazale i otkazuju kružna putovanja, neke već i za drugi dio 2020. godine, dok su mnogim brodovima već promijenjeni rasporedi, što dodatno komplicira situaciju s obzirom da se itinerari utvrđuju i dvije godine unaprijed.