Zadarska nadbiskupija prvi je put u svojoj dugoj povijesti uživo emitirala jedan obred. U katedrali sv. Stošije obred posvete ulja predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, a i preostali obredi u Velikom tjednu bit će emitirani uživo na YouTube kanalu Zadarske nadbiskupije.

- Ovogodišnju Liturgiju Posvete ulja slavimo bez uobičajene koncelebracije svećenika iz Nadbiskupije i bez nazočnosti vjernika zbog opasnosti širenja zaraze Korona virusa. U ovom času s nama su duhom povezani i svećenici i vjernici s kojima ovih dana na razne načine molimo i mislimo jedni na druge. Danas posebice mislimo na naše bolesnike koji će tražiti utjehu i bolesničko pomazanje ovim svetim uljima koje u našoj katedrali blagoslivljam i posvećujem. Mislit ćemo i na naše novokrštenike, krizmanike i ređenike koje će se u prigodi slavlja mazati svetim uljem, a ona se također koriste i kod posvete oltara i sakralnih prostora. Dok slavimo ovu svetu euharistiju u posebnim okolnostima, u svoje molitve uključujem sve koji zauzeto rade u korist našega zdravlja i sigurnosti: Liječnici, medicinske sestre i drugo zdravstveno osoblje, javni djelatnici, državni dužnosnici, policija, vojska, vatrogasci, trgovci i volonteri koji pokazuju iznimnu spremnost izložiti svoje živote i zdravlje u obrani od opasnog virusa i drugih nepogoda, poput nedavnog razornog potresa u Zagrebu. Sve ih uključujemo u svoje molitve koje upućujemo „Gospi od zdravlja" da nas izbavi od sadašnjih nevolja i zala, rekao je mons. Puljić.


View on YouTube

- Mi nastavljamo i prevencijom i molitvom činiti sve kako bi očuvali sebe i druge od opake bolesti, kako bi čim prije mogli započeti normalno raditi i živjeti. Neka nas i dalje prati snaga molitvenog zajedništva tijekom Svetog trodnevlja Isusove žrtve na križu do uskrsnog jutra koje neka nas ispuni nadom, utjehom i novom snagom, rekao je nadbiskup.

Raspored preostalih obreda koji će biti prenošeni na YouTube kanalu Zadarske nadbiskupije:

Veliki petak: Služba Muke Gospodnje u 18,00 sati
Velika subota: Vazmeno bdjenje s početkom u 19,00 sati
Uskrs: misno slavlje u 11,00 sati