Nakon što je Dječji vrtić Paški mališani, Pag, kao i svi drugi vrtići, zbog situacije s pandemijom koronavirusa morao privremeno zaustaviti odgojno-obrazovni rad, počela su se nametati pitanja o eventualnim mogućnostima i opcijama nastavka rada s djecom i roditeljima, korisnicima vrtića, na neki novi i drugačiji način. Jučer smo tako objavili kako su se "Leptirići" iz Bibinja prilagodili novonastaloj situaciji.

Sve je započelo idejom ravnateljice paškog vrtića o omogućavanju i osmišljavanju nastavka Programa pripreme za školu koji je obavezan za svu djecu koja su u dobi pred polazak u školu. Odgojiteljice koje rade u tom programu odmah su prihvatile ideju i složile se s prijedlogom da se on nastavi kroz komunikaciju s djecom i roditeljima putem interneta, odnosno web stranica vrtića. Prvotna ideja nastavila se širiti i, u suradnji s TJstudiom, prešla u izradu sustava online vrtića. Tu su se nastavku realizacije sustava pridružile i druge odgojiteljice i stručne suradnice svojim idejama, osmišljavanjem zadataka, izazova i različitih materijala za roditelje i djecu koji se mogu objaviti putem takvog sustava. Nakon samo nekoliko dana, sustav je započeo s radom te su roditelji već mogli pristupiti zadacima koji su osmišljeni za predškolske skupine „Peružini", Pag, i „Pčelice", Povljana. Ubrzo nakon toga priključile su se i ostale odgojiteljice sa zadacima i temama za druge skupine. Zadaci su osmišljeni tako da sadrže videozapise, poveznice, radne listiće, slike i ostalo, što ih čini zanimljivima i izazovnima. Odgojiteljice su, radi bolje motivacije, odlučile i same kreirati videozapise snimajući određene aktivnosti. Svrha je toga da se djeci što je više moguće približi „vrtićka atmosfera" bez koje su, na žalost, u ovom periodu ostala slijedom situacije s virusom. Prve povratne informacije roditelja i djece su više nego zadovoljavajuće i služe kao motivacija odgojiteljicama da nastave ovakav rad.

U izradi su novi zadaci, novi izazovi, novi članci i u tijeku je realizacija novih ideja kojih vrijednim članicama stručnog tima dječjeg vrtića ne nedostaje.