Na početku današnje, 17. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije vijećnicima se obratio župan Božidar Longin zahvalivši im na razumijevanju za ovakav elektronski način održavanja sjednice. Ujedno je dao osvrt na dosadašnji tijek borbe s koronavirusom u Zadarskoj županiji.

- Vjerujem da smo svi svjesni kako nam je sigurnost svih vijećnika i djelatnika Županije prioritet. Također, svi smo svjesni problema koje nam je donijela pandemija koronavirusa s kojom se suočava cijeli svijet. Riječ je o problemu koji utječe na naše živote i živote svih oko nas. Želim zahvaliti Stožeru civilne zaštite Zadarske županije na vrijednom radu tijekom ovog razdoblja, kao i zdravstvenim djelatnicima, policiji, brojnim volonterima i pripadnicima ostalih službi koji se trude da sustav bude stabilan. Upravo najviše zahvaljujući njihovom predanom radu, epidemiju koronavirusa dočekali smo spremni, obratio se Longin.

- Naš Stožer civilne zaštite je bio u pripravnosti još od sredine veljače te smo se putem redovnih sastanaka pripremali za moguće slučajeve koronavirusa u Zadarskoj županiji. Pomogli smo na vrijeme opremiti COVID odjel Opće bolnice Zadar, COVID ambulantu Doma zdravlja, a naknadno i Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biogradu na Moru gdje su odnedavno također smješteni pacijenti oboljeli od koronavirusa. Među prvima smo donijeli preporuku o odgodi međunarodnih sportskih natjecanja za koje su stručne službe i epidemiolozi procijenile veću rizičnost te smo i na taj način prevenirali moguće širenje zaraze na području naše županije. Hvala svim građanima koji odgovorno slušaju upute Stožera. Oni su uvelike zaslužni za ovakav kontrolirani rast broja zaraženih koji bilježimo na području naše županije, no to ni u kom slučaju ne znači da se smijemo opustiti. Svi smo na istoj liniji borbe s koronavirusom, svatko od nas se može zaraziti i zato i dalje trebamo biti maksimalno oprezni! Iako je vani lijepo vrijeme, nemojmo se grupirati. Odgovornim ponašanjem čuvamo sebe, ali i sve one oko sebe; svoje roditelje, bake i djedove koji su u najvećoj opasnosti od koronavirusa. Zato ću pozvati sve koji mogu da i dalje ostanu u svojim kućama.

Na današnjoj elektronskoj sjednici Županijske skupštine predložene su krizne mjere, a prema potrebi predložit će se i nove. Prioritet je pomoć zdravstvenim ustanovama za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa jer je najvažnija borba za zdravlje i svaki ljudski život.

- Usporedno s tim vodit ćemo borbu za svako radno mjesto te ćemo, uz mjere Vlade RH koje su dosta opsežne i kvalitetne, i mi dati svoj doprinos kroz izravne i neizravne mjere pomoći gospodarstvu. Smatram da svi trebamo biti solidarni sa onim građanima koje je kriza uzrokovana koronavirusom najviše pogodila. Zato ćemo na ovoj sjednici donijeti odluku o smanjenju dužnosničkih plaća, ali i set drugih mjera kojima će se nastojati ostvariti uštede kako bi se mogla pružiti dodatna financijska pomoć ustanovama u zdravstvu za vrijeme trajanja pandemije COVID-19 i/ili pomoć poduzetništvu kroz posebne mjere.

Zbog epidemije koronavirusa odgođena su sva događanja u sklopu Županijskih dana, kao i svečana sjednica Županijske skupštine povodom Dana Zadarske županije, koji se obilježava 16. travnja.

- Koristim priliku svim našim stanovnicima čestitati nadolazeći Dan Zadarske županije uz nadu da ćemo što se što skorije vratiti u normalan životni i radni ritam, poručio je župan Longin.