U Hrvatskoj je 1.343 osobe pozitivnih na koronavirus, a u protekla 24 sata novih je 61 bolesnik, u što su uključeni i oboljeli iz Doma umirovljenika u Splitu. Trenutačno se u bolnicama nalazi 359 ljudi, ozdravilo je 179, što je 12 više nego jučer, izvijestila je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH Maja Grba-Buljević. Ministar Vili Beroš bio je u Splitu, gdje je sazvana krizna konferencija vezana uz veliki broj novooboljelih u Domu umirovljenika.

Kod kuće se liječi 789 osoba, na respiratoru ih je 36, a još je jedna preminula u Splitu. U samoizolaciji je oko 14 tisuća osoba.

- Nema opuštanja. Nećemo se posjećivati nego ćemo jedni drugima pokloniti to da čuvamo zdravlje jedni drugima, poručila je Grba-Buljević.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da je upravo potpisao odluku koja je stupila na snagu vezanu za poseban način rada tržnica za vrijeme epidemije. One sada mogu raditi, rekao je Božinović.

Alemka Markotić pojasnila je okolnosti oko smrti 46-godišnjeg pacijenta za kojega se naknadno ispostavilo kako je bolovao od određenih kroničnih bolesti.

- U dokumentaciji koja je pristigla nije bilo informacije o kroničnim bolestima. Iz bolnice u Zaboku su bile navedene dijagnoze o akutnom stanju bolesnika, a ne o ostalim kroničnim bolestima. Dobila sam informaciju da postoje neke druge dijagnoze pa sam zamolila ravnateljicu bolnice da dobijemo uvid u karton i stanje bolesnika koji je preminuo. Kod njega postoje i druge dijagnoze - jedna je bila rizični element koronavirusa. Ostale Njegovo liječenje je bilo po svim pravilima i da smo i imali te podatke, ono se ne bi razlikovalo, samo bismo subjektivno imali točniji dojam o mogućem lošem ishodu liječenja, rekla je Markotić.