Akcija mladih pokrenula je inicijativu za hitnu tematsku sjednicu skupštine Zadarske županije s naglaskom na racionalizaciju općenitog sustava turističkih zajednica, a poglavito TZ-a Zadarske županije. Slijedom navedenog, poslali su priopćenje (u potpisu Marjana Botić) koje prenosimo u nastavku:

- U Klubu Akcije mladih i Mosta Županijske skupštine Zadarske županije svjesni smo kako nam nakon zdravstvene krize predstoji ona gospodarska iz koje imamo priliku izaći kao pobjednici ako se počne brzo i ozbiljno djelovati već danas.

Turizam kao do sada najvažnija gospodarska grana u Zadarskoj županiji trpi i pretrpjet će najveće promjene i posljedice pa smatramo kako je potrebno o tome odmah početi provoditi širu raspravu koja bi prvenstveno uključivala segmente turizma pod ingerencijom Županije, poglavito Turističku zajednicu Zadarske županije za koju je Klub AM i Mosta i do sada naglašavao potrebu reorganizacije budući da su njihovi rezultati rada zapravo bili nemogući za kvantificiranje, a dolasci turista odvijali su se najvećim dijelom bez njihova ikakva upliva.

U sadašnjoj, a posebno budućoj gospodarskoj situaciji, osobito u turizmu kojeg čekaju neminovne velike promjene, racionalizaciju i reorganizaciju Turističke zajednice (Zadarske županije ali i cijelog sustava) smatramo apsolutnim imperativom.

Stoga Klub Akcije mladih i Mosta predlaže hitno sazivanje tematske sjednice skupštine Zadarske županije na kojoj bi krajem travnja i/ili najkasnije početkom svibnja raspravili o potrebnim novim mjerama u turizmu kao i o sustavu organizacije Turističkih zajednica u Zadarskoj županiji.

Povodom sazivanja 17. izvanredne sjednice Županijske skupštine sjednici Županijske skupštine 9. travnja 2020. pozivamo sve savjesne i odgovorne vijećnike Županijske skupštine Zadarske županije da podrže svojim potpisom, odnosno online privolom, sazivanje takve tematske skupštine, uz napomenu kako smo mi kao opozicija prihvatili sve predložene mjere vladajućih u svrhu olakšavanja sadašnje krizne situacije u vezi COVID 19 virusa.

Međutim, smatramo da regionalna (Županija) i lokalne samouprave (gradovi i općine) Zadarske županije već danas mogu i moraju učiniti dodatne napore koji trebaju omogućiti olakšavanje sve teže gospodarske situacije gospodarskih subjekata na području ustrojstvenih jedinica gdje obnašaju vlast, kao i pronalaženje novih načina djelovanja s obzirom na činjenicu nepobitnih gospodarskih promjena koje nam slijede nakon sadašnje zdravstvene krize.

Do tada molimo da Turistička zajednica Zadarske županije prikupi odgovore na pitanja vezanu za nove okolnosti uzrokovana COVID-19 virusom, a u vezi djelovanja na inozemnom i domaćem nivou, te unutar sustava TZ-a Zadarske županije.

Među njima su podaci o dinamici održavanja kontakata s emitivnim tržištima, dosadašnjim mjerama inozemnih partnera, broju smještajnih jedinica, članova i gospodarskih subjekata koji već primaju određene državne potpore iz mjera uzrokovanih sprječavanjem širenja COVID-19, spremnost na hitne odgovore za potrebom reorganizacije i racionalizacije sustava, mogućnost online edukacije djelatnika, projekcije o mogućnostima edukacije za druge poslove u okviru novih gospodarskih sustava te koje će se grane turizma poticati kao moguće pogodnije u vrijeme oporavka.

Ukoliko (vladajuća) većina ne prihvati prijedlog za sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine o turizmu i racionalizaciji županijske TZ, što bi bila velika šteta s obzirom na cijelu situaciju, molimo da Turistička zajednica Zadarske županije ova pitanja odgovori kao na vijećnička pitanja naših vijećnika kako bi mogli kao Klub Akcije mladih i Mosta početi široku javnu raspravu o pitanjima turizma u situaciji koja slijedi nakon zdravstvenih mjera. Ta će rasprava biti jednako zahtjevna samo na drugom području, onom gospodarstva gdje vladajući nemaju gotovo nikakvu bazu i znanje kao što imaju u medicinskom području i javnom zdravstvu koje baštine još od vremena dr. Andrije Štampara.

U ime Kluba Akcije mladih i Mosta i svoje osobno srdačno vas pozdravljam u nadi kako ćemo iz ovih situacija izaći zdravi i mudriji, te svjesni vlastite odgovornosti za naše društvo kao cjeline,

mr.sc. Marjana Botić