Jučer je gradilište na Muraju u prijepodnevnim satima bilo zaključano jer za veći dio radnika Minigradnje poslodavac nije mogao ishoditi e-propusnice.

One su jučer stupile na snagu, a zbog čega je samo devetoro radnika moglo doputovati u Zadar i nastaviti s radovima po sredini Muraja.

To je jedno od tri aktualna gradilišta na kojima je Grad Zadar nositelj projekata koji se financiraju iz EU fondova i imaju rokove u kojima treba potrošiti milijune kuna.

Na sreću korona epidemija nije zaključala graditeljsku djelatnost koja se razbuktala upravo zbog EU projekata kao i stanogradnje.

Epidemija, odnosno pandemija u svjetskim razmjerima, bit će opravdan razlog kašnjenja. Osobito u slučaju Providurove palače. Tamo je i prije bilo najavljeno kašnjenje. -  I dalje se ne možemo raditi brže i punim pogonom, jer je ova građevina takva da stalno traži od projektanata novo rješenje, a onda građevinari mora čekati na izvedbu, objasnio je pročelnik za EU fondove Šime Erlić. Problem nedostaka radne snage u građevini, u ovoj  korona situaciji je potenciran s (ne)mogućnosti nabavke građevinskog materijala.

Na gradilištu Providurove palače mogu se čuti različiti jezici. Krekić Avangrad je doveo radnike izvan Hrvatske. Slično je i na gradilištu Centra za mlade gdje ima, doznajemo, čak i Indijaca iz kvote koju su iskoristili u splitskom Brodomerkuru.
To se gradilište, prema riječima pročelnika Erlića, nedavno organiziralo.

- Najvažnije je da su uspjeli nabaviti materijale za rad u zgradi koju su očistili, informirao nas je Erlić. Radnici s ta dva gradilišta imaju smještaj u Zadru i za njih ne treba propusnica.