U odnosu na jučerašnji dan na području Zadarske županije jedna je osoba potvrđena jučer da je zaražena od koronavirusa. Jučer je preminuo 88-godišnjak koji je bio u teškom stanju, pa je broj zaraženih pao za jednu osobu, na 53. Čekaju se rezultati 40 uzoraka, a danas će ih biti upućeno preko 50.

- Preminuli bolesnik imao je dosta komorbiditeta, visoki tlak i kardiološke probleme koji su doprinijeli ovom ishodu. Napomenuo bih da je do smrti ipak došlo zbog teškog stanja, odnosno fibroze pluća, zbog čega kisik ne ulazi u krv, a ne ranijih bolesti. U JIL-u su četiri bolesnika na respiratoru, dvojica mlađih, dosad zdravih muškaraca starih 55 godina, koji su u dosta ozbiljnom stanju. Nažalost, njihovo stanje se pogoršava, nadamo se da ćemo ih uspjeti spasiti. Radi se o ozbiljnoj bolesti i problemu i svi moramo biti ozbiljni i odgovorni, rekao je na jutrošnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite Zadarske županije zamjenik ravnatelja OB Zadar dr. Edi Karuc.

U zadarskoj bolnici trenutačno leži 15 bolesnika, šest lakših slučajeva prebačeno je u Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biogradu, a danas će ih biti prebačeno još troje.

Epidemiolog Alan Medić izvijestio je o jučerašnjem pristajanju katamarana s 35 putnika - 22 su bili hrvatskih državljani, od kojih je samo jedan ostao u Zadru, kao i jedan Talijan i jedna Francuskinja kojima je Zadar također bio odredište.

- Granična sanitarna inspekcije i epidemiološka služba testirala je 24 osobe. Njih 21 je otišla u druge županije. Rezultati testiranja za osobe koji su došli ranije avionom iz inozemstva su negativni. Ljudi koje smo jučer pregledali bili su dobrog stanja, nisu bili febrilni, dobro su se čuvali, rezultate očekujemo za dva dana, rekao je Medić.