Zadarski epidemiolog dr. Alan Medić još jednom je odgovarao na novinarski upit o tome da je nejasno tko je nulti pacijent koji je unio zarazu u biogradsku bolnicu, ako prva pacijentica nije nikoga zarazila. To je dr. Medić rekao prošlog petka, a danas je to objasnio s epdemiološkog stanovišta.

- Kada govorimo o nultom pacijentu, onda govorimo o tome koga smo našli da je prvi imao znake sumnjive na Covid-19. Pacijentica je bila febrilna prije zdravstvenih djelatnika, međutim mi smo je nekoliko dana kasnije testirali, u kohorti s ostalima. Ne možemo znati je li bila pozitivna na dan pregleda i tko je koga zarazio. Moguće je i da je netko od djelatnika imao blaži asimptomatski ili klinički tijek. Znači, kada govorimo u nultom pacijentu, govorimo o onome koji je najvjerojatnije bio prvi zaražen. Kao što vidite, to je velika količina ljudi, pa mi ne možemo sa sigurnošću prstom upriti i reći tko je prvooboljeli. Jednako kao i u Hrvatskoj, imamo prvoregistriranog oboljelog, a moguće je da je u tom trenutku bilo i drugih oboljelih. Mnogi ljudi stoje u kući i nisu se testirali jer im je blaža slika. To je onih 80% koji imaju sreću u ovoj priči, istaknuo je Medić.

On je dodao kako je pacijentica primljena početkom ožujka u biogradsku bolnicu koja je izvorište zaraze koranvirusom za zadarsko područje preko medicinskog osblja, pacijenata, prvih i drugih kontakata koji naravno mogu biti i prijateljski.