Kako smo već pisali, epidemija koronavirusa u Hrvatskoj rezultirala je novom pošasti - velikom porastu nezaposlenosti. Brojke koje smo objavili prije deset dana povećale su se, a zbog velikog broja zahtjeva korisnika HZZ je uveo novo radno vrijeme, istovremeno apelirajući na korisnike da prijave rade online.

Tako je u evidenciji Područnog ureda Zadar na dan 16. ožujka bilo 4.448, a zaključno s prošlim petkom (3. travnja) u evidenciji je bilo 5.200 nezapolsenih osoba što čini povećanje za 752 osobe ili 16,9%. U istom je vremenskom periodu u evidenciju nezaposlenih zadarskog Područnog ureda ušlo 909 nezaposlenih osoba, od toga 842 osobe izravno iz radnog odnosa. Iz evidencije je izašla 174 osoba, od toga je 129 zaposleno.

Kad je riječ o podacima na nacionalnoj razini, na naš novinarski upit HZZ je izvijestio:

- Na dan 16. ožujka u evidenciji je bilo 134.717 osoba, na kraju dana 3.4.2020. u evidenciji je bilo 147.575 osoba što je u tom razdoblju povećanje za 12.858 osoba ili 9,5%. U evidenciju nezaposlenih je ušlo 18.202 nezaposlenih osoba, od toga 16.895 osobe izravno iz radnog odnosa. Iz evidencije je izašlo 5.496 osoba od toga je 4.215 zaposleno.

Zbog situacije uzrokovane koronavirusom HZZ je organizirao zaprimanje zahtjeva online putem posebne web stranice, elektroničkom poštom te u područnim službama i uredima prema sjedištu poslodavca vodeći računa o zdravlju korisnika, ali i zaposlenika. Iz tog razloga korisnici su upućeni da urede Zavoda posjećuju samo u slučaju nužde te da koriste alternativne kanale za komunikaciju sa Zavodom kako bi ograničili širenje infekcije koronavirusom.

- Na zahtjevima radi 500 djelatnika Zavoda, uveden je dvosmjenski rad od 7 do 21 sat, od ponedjeljka do nedjelje, pritom vodeći računa zaštiti radnika, priopćio je HZZ koji ističe kako se maksimalno prilagođava novonastaloj gospodarskoj situaciji. Uspostavljen je i pozivni centar, dostupan na broju 01/6444 000 čije je radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 8 do 19 sati.

Kako naglašavaju, Zavod preuzima i ispunjava svoju ugovornu obvezu, a sve s ciljem ispunjenja gospodarske svrhe, odnosno očuvanja radnih mjesta. Cilj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je isplatiti do 10. travnja sve zahtjeve koji su pristigli. 

- Djelatnici Zavoda svjesni su svoje odgovornosti te velikog društvenog i gospodarskog značaja provedbe mjere u ovoj teškoj situaciji bez čijeg nesebičnog zalaganja realizacija sigurno ne bi bila moguća, zaključuju iz HZZ-a.