ZADAR - Nakon prvog smrtnog slučaja umiranja od posljedica koronavirusa na zadarskom području, statistika zaraženih je u drugom planu.

Epidemiološka i medicinska slika zaraženih, koji brojčano pripadaju krugu biogradske bolnice, izuzev 11 oboljelih koji su mahom donijeli virus izvana, danas je dobila novu dimenziju.
Pokazalo se da nisu više ugroženi stariji i oni koji imaju kronične i autoimune bolesti. Da je najviše na udaru generacija između 50 i 60 godina, što je jučer istaknuo šef epidemiološke službe u Hrvatskoj Krunoslav Capak, potvrđeno je u zadarskom slučaju. Dvojica dosad zdravih 55-godišnjaka sada se nalazi u teškom stanju na respiratorima na odjelu JIL-a COVID 19 zadarske bolnice.

Naravno da su povezani s kontaktima iz biogradske bolnice. Kao i 88-godišnji Zadranin koji je prva žrtva koronavirusa na zadarskom području. On je također bio u biogradskoj bolnici, odakle je pušten doma u samoizolaciju kao nepokretni bolesnik. U pokušaju da dobije odgovor na pitanje jesu li stručnjaci u njegovom slučaju postupili ispravno, novinar Radio Zadra nije dobio odgovor. Nažalost, i supruga preminulog 88-godišnjeg Zadranina je zaražena.

Zamjenik ravnatelja bolnice dr. Edi Karuc jučer je, kao i danas govorio o tome kako stariji Zadranin nije umro zato što je imao srčane poteškoće s visokim tlakom, nego zato što je koronavirus napao njegova pluća.

- Do njegove smrti je došlo zbog teških oštećenja pluća, odnosno fibroze pluća. Fibroza pluća je proces koji se polako razvija, a problem kod pojave te bolesti jest što kisik ne može ući u krv zbog čega i nastaje oštećenje pluća, a onda dolazi i do teških oštećenja drugih organa, pojasnio je dr. Karuc smisao cijele ove borbe protiv širenja zaraze.

Međutim, novinarsko pitanje o tome koliko je trajala agonija, kritično stanje umiranja i to u mukama, kako su to rekli stručnjaci, proglašeno je uznemirujućim i neprimjerenim. Dr. Karuc, koji je anasteziolog, rekao je kako ljudi koji su na respiratoru dobivaju sedaciju tako da nisu svjesni boli.

- Zbog toga ne bih rekao da se preminuli pacijent mučio, umirio je doktor Karuc, što je važnija informacija od one da od korone umiru samo starije i kronično bolesne osobe. Ne sumnjamo u njegovu izjavu kako su zadarski liječnici na JIL COVID19 odjelu dali sve od sebe da do toga ne dođe. No, nažalost od koronavirusa se svuda umire u prevelikom broju. Javnost ima pravo čuti od onih koji su pozvani da im to objasne, kao što je to uradio dr. Karuc, a ne da se zastrašuju video snimkama koje kruže po internetu.

Ili jučerašnje izjave dr. Alemke Markotić  koja je još jednom najavila kako "  bih pustila snimke iz Italije i New Yorka gdje su po hodnicima bolnica brojne crne vreće. Vidjela sam baš takvu sliku jučer iz New .