Večeras je u Gaženicu uplovio katamaran Jelena s 36 putnika iz Italije, gdje ih je u luci Ancona ispratio hrvatski veleposlanik Jasen Mesić.

U zadarsku luku doputovala i skupina Crnogoraca te državljana BIH, koje će pripadnici MUP-a otpratiti do granice. Jutros je iz Šibenika za Anconu s katamaranom otputovalo osmero talijanskih državljana. Među putnicima prema Hrvatskoj, troje je bilo za Zadar, među kojima i jedan Talijan koji ima suprugu u Zadru.

Putnike su u Gaženici, uz novinare te načelnika županijskog stožera Šime Vickovića, službeno dočekali epidemiolog dr. Alan Medić i šefica ispostave Državnog inspektorata, Iva Dunatov. Njihove službe provele su epidemiološke mjere - uzeli briseve i izmjerili temperaturu te ispisali rješenje o samoizolaciji.

- Svih 22 hrvatskih državljanina stavljaju se u samoizolaciju. Oni se već sutra ujutro trebaju javiti izabranom liječniku, odnosno epidemiologu koji je nadležan za njihovo područje te će se staviti pod zdravstveni nadzor. Ostali strani državljani bit će stavljeni u karantenu, najavila je voditeljica ispostava Državnog inspektorata u Zadru.

Sanitarna procedura odvijala se u zatvorenom dijelu terminala, dok je putnike vani satima čekala rodbina.

Za one koji nisu imali prijevoz, osiguran je taksi od strane domaćina ovog specijalnog prijevoza kojeg su organizirala dva ministarstva. Na katamaranu Jadrolinije dobili su lunch pakete, posada je imala zaštitnu odjeću, a plovidba do Zadra trajala je četiri sata. Umjesto u 18.30 sati, kako je bilo najavljeno, stigli su oko 20 sati.