U nedjelju katamaranom iz Italije stižu hrvatski građani koji se zadnjih nekoliko tjedana zbog pandemije nisu mogli vratiti u Hrvatsku. Brod "Jelena" u ranim jutranjim satima isplovit će iz Šibenika s timom epidemiologa do Ancone, a poslijepodne je predviđen povratak u Hrvatsku, i to  u zadarsku Gaženicu.

- Mahom je riječ o studentima. Povratak naših državljana, ali i državljana Crne Gore katamaranom tvrtke Jadrolinija, organizirali su Ministarstvo mora, vanjskih i unutarnjih poslova te naše veleposlanstvo u Italiji, izjavio je Bilaver za Radio Zadar.

"Katamaran "Jelena" riječke "Jadrolinije" će isploviti iz Šibenika u ranim jutarnjim satima. Uz posadu u brodu će biti i tim epidemiologa. Nakon uplovljavanja u Anconu bit će pregledani, a isto ih očekuje i u zadarskoj Gaženici." rekao je državni tajnik Bilaver.

Proceduru po dolasku u Zadar, jučer je objasnio epidemiolog dr. Alan Medić, član stožera Civilne zaštite Zadarske županije.

"Njih ćemo pregledati, svakoga anketirati,selektirati, a oni koji idi dalje bit će prepraćeni za put u treće zemlje ili dalje u druge županije. Anketom ćemo utvrditi koja osoba ima uvjete za samoizolaciju u vlasitom domu, a oni koji nemaju bit će odvedeni u izoliranu karantenu u zajednici kao što je to i do sada bio slučaj, najavio je dr. Medić.

Prema podacima, za putovanje Jadrolinijinim katamaranom "Jelena" do jučer se prijavilo 34-putnika, a pola su državljani Crne Gore.