Zadarski novinari već danima na konferencijama Stožera civilne zaštite propituju izvorište zaraze na zadarskom području koje je prošireno iz Specijalne ortopedske bolnice u Biogradu.

Informiran sam da je infekcija u bolnicu ušla putem bolesnice, kazao je i danas ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Ministra smo podsjetili na to da su članovi Nacionalnog stožera izjavili kako nemaju informacije o stanju u biogradskoj bolnici i to u danima kada su nadležni na lokalnoj razini informirali o prvozaraženom liječniku, te se najavljivala mogućnost uvođenja karantene za Biograd.

Pitanje odgovornosti ravnatelja biogradske bolnice Andrije Marcelića, a potom i samih liječnika, ostavljeno je za razdoblje nakon epidemije, mišljenja je ministar kao i članovi Županijskog stožera koje su novinari to i ranije pitali.

Obrat, koji se u transparentnom informiranju javnosti, kao strategije Nacionalnog stožera u borbi protiv epdemije, dogodio putem priopćenja zadarskog stožera u kojem je uloga prvozaraženog u biogradskoj bolnici dodijeljena fantomskom pacijentu, danas je dobio novu epizodu.

Epidemiolog dr. Alan Medić u neprimjerenoj komunikaciji s novinarom, neizravno je dao odgovor na to pitanje. Koga je zarazila ta pacijenitica? Ona nije imala puno posjeta, kazao je dr. Medić. Prije koji dan on je izjavio kako je u to doba bilo puno posjeta u biogradskoj bolnici pa se to (ne)može utvrditi (pacijentica je primljena 10. ožujka, prema informaciji dr. Medića, op.a). Svi kontakti svih pacijenata koji su u bolnici su obrađeni, kako oni medicinski, tako oni i izvanbolnički, jedan je od Medićevih odgovora na novinarsko potpitanje.

Jesu li kontakti prve pacijentice bili pozitivni, inzistirao je novinar Slobodne Dalmacije?

- Ne, kod prve pacijentice nisu, a kod ostalih pacijenata jesu, ključan je odgovor prvog zadarskog epidemiologa, iz kojeg se da zaključiti kako ta pacijentica nije zarazila dvojicu liječnika, te ostalo medicinsko osoblje biogradske bolnice koji su s njom, međutim, trebali biti u kontaktu ako su je liječili. I što je najvažnije, javnost još nije doznala kako i odakle je fantomska pacijentica epidemiološki unijela infekciju u biogradsku bolnicu.