Upitan hoće li 16 respiratora biti dovoljno za zadarsku bolnicu, ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako na području Zadra ipak ima nešto više uređaja.

- Ravnatelj bolnice me izvijestio da su u procesu nabave još četiri respiratora. Isto tako, Hrvatska se priključila javnoj nabavi Europske komisije gdje računamo na 150-200 respiratora, a Ministarstvo je rezerviralo respiratore koji su u procesu proizvodnje. Prije mjesec dana nitko u Europi nije bio spreman dati potpuni odgovor. Raspolažemo s onim čime raspolažemo i okviru datih okolnosti nastojimo se čim bolje organizirati i dodatno opskrbiti opremom. Kao što znate, u ovom trenutku na tržištu je iznimno teško nabaviti respiratore, stoga sam zadovoljan što smo se priključili nabavi EK-a te vlastitim kanalima omogućili da određena firma proizvodi respiratore za hrvatsko tržište, poručio je ministar Beroš.

Glavni akter hrvatske borbe protiv koronavirusa naglasio je kako "respiratori nisu nadomjestak za odgovorno ponašanje".

- Nemamo čarobni štapić za još 1000 respiratora, ali nadam se, ako se budemo društveno odgovorno ponašali, da potreba za njima neće biti veća od planirane. Vrlo je jednostavan način zaustavljanja širenja ove infekcije i ako svi pazimo na sve osnovno što smo govorili, virus se neće širiti i broj oboljelih mora iz dana u dana biti manji, istaknuo je Beroš i pritom upozorio novinare u Zadru da su preblizu.

Ministar zdravstva pohvalio je napore Zadarske županije u nabavi reagensa čime je jučer konačno započelo i testiranje u Zadru.

- Mišljenja sam da je zdravstveni sustav, iako u to vrijeme nisam ni bio ministar, reagirao na adekvatan način. U 7 do 10 dana od opće uspostave prvog takvog testa u Berlinu u Njemačkoj uveli smo metodu testiranja bolesnika na Covid-19. To je iznimna situacija i zahvaljujem svim djelatnicima Klinike. Nakon toga uspostavljeni su centri za testiranje u Splitu, Osijeku i Rijeci. Zadar je nabavio aparat, međutim nije kompatibilan s reagencijama koje su bile prisutne u Zagrebu. Mi smo se potrudili, međutim nismo uspjeli, ali u Županiji jesu. Nabavljen je materijal za 200 testiranja, a dolazi za još 2000, najavio je ministar dodajući kako je on osobno u kontaktu s Hrvatima u vrhu svjetske organizacije od kojih očekuje da mu dostave podatke o prvom relavantnom brzom testu za potvrđivanje Covid-19 bolesnika.

- To će biti od iznimne važnosti. Možete biti sigurni da će RH u tom trenutku napraviti sve da do takvog testa i dođe. S obzirom na okolnosti, nismo mogli ni više ni bolje, istaknuo je Beroš objašnjavajući kako svjetska produkcija tih testova pokriva samo 10% potreba tržišta.

Što se tiče nedostatka opreme u domovima zdravlja, ponovio je kako su ravnatelji prije više od mjesec i pol dana dobili dopis da osiguraju na vrijeme adekvatnu količinu opreme.

- Moja odgovornost je tu, ali prvenstvena je na domovima zdravlja. I dalje radimo napore na nabavi opreme, poručio je Beroš.

Prilikom današnjeg posjeta Zadru ministra zdravstva i ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maju Grbu Bujević župan Božidar Longin upoznao je s brojim pozitivnim primjerima solidarnosti građana.

- Od volontera pa do brojnih pojedinaca, sportaša i gospodarstvenika koji su donirali sredstva Općoj bolnici Zadar za kupnju opreme. Hvala im svima još jednom!, rekao je župan Longin i dodao da brojke zaraženih rastu, situacija postaje sve ozbiljnija i svi moramo preuzeti odgovornost za svoje ponašanje i postupke.