Pozivam mlade da se pridržavaju mjera zaštite jer i oni mogu biti zaraženi koronavirusom i opasno oboljeti, izjavio je to danas ministar zdravstva Vili Beroš u Zadru. Dan ranije, on je iz Zagreba prozvao zadarsku mladež, da se ne okupljaju iz zatamnjenih stakla kafića.
Ministar je pozvao i zadarske novinare da se na presici u Domu županije drže pristojne udaljenosti. Prije toga su njemu novinari uputili pitanje hoće li ukoriti liječnike koji su izazvali zarazu, kao što je ukorio Dalmatince.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić to nije shvatio kao pljusku Zadru.

- Ne bih rekao da je to pljuska iz Zagreba nego upozorenje da se svi moramo ponašati odgovorno i pridržavati se svih mjera koje Stožeri raspisuju. Na nama je da sve mjere i njihovo kršenje uočavamo, nisu one velike, ali svako ponašanje koje dovodi do ugrožavanja nas ili drugih moramo upozoriti, kazao je Dukić. Novinarsko pitanje je bilo može li postrojba Civilne zaštite od 30 pripadnika biti ta koja će upozoravati građana i pomagati policiji koja se uglavnom bavi kontrolom samoizolacije i prometnih punktova.

Civilna zaštita nije represivno tijelo, istaknuo je Dukić.

- Što se tiče policije i postrojbe civilne zaštite, sve one mjere koje policije upućuje oni izvršavaju. Inspekcijske službe su u samoizolaciji, ali policija prema svim navodima građana vrše inspekciju. na nama je odgovornost da ako nešto vidimo da i reagiramo i da sami upozorimo susjede na njihovo ponašanje, kazao je gradonačelnik Dukić.