U sjeni dodjele nagrade britanskog magazina Cruise Insight 2020 zadarskoj putničkoj luci Gaženica za napredak u prošloj godini teče aktualna depresivna 2020. Nakon dobrih pokazatelja prošle godine i najava mogućeg dobivanja homeporta u nekoj od sljedećih, dogodio se koronavirus i oborio sva događanja ne samo u cruising industriji.

A da će biti loše bilo je jasno i prije nego se virus probio iz Kine - jedno od žarišta bio je kruzer Diamond Princess, na kojemu se virulentna korona brzo proširila, šireći strah i među budućim korisnicima ovakvog odmora.

Ubrzo su uslijedila i otkazivanja putovanja u europske destinacije. U Zadar je 11. travnja prva od većih kruzera trebala uploviti Aida blu s 2.100 putnika, no iz AIDA cruises već su otkazali sva putovanja do sredine travnja, a izvjesno je da ih neće biti niti do lipnja. Sve da i dođu, gosti se u ovakvoj situaciji ne bi mogli iskrcati u Zadru pa ta priča do daljnjega otpada.

U Lučkoj upravi su svjesni da najavljena brojka od 154 ticanja ni približno neće biti ostvarena, pa su ovih dana povukli raspored s dolascima kruzera koji se redovito objavljuje na stranici Lučke uprave.

- S obzirom na novonastalu situaciju, do daljnjega nećemo najavljivati dolazak kruzera u Novu luku Gaženica. Tablicu s najavom dolazaka ćemo objaviti čim se za to steknu odgovarajući uvjeti, objavila je LUZ na svojoj stranici.

Dok promet miruje aktivni su u prezentaciji, pa su tako redizajnirali svoju internetsku stranicu - kruzerska tablica je prazna, ali se na drugim sekcijama objavljuju promotivni tekstovi o luci i Zadru. Pritom je lansiran i novi slogan: Luka s vizijom.

"Uz svakodnevni lokalni, nacionalni i međunarodni promet s Italijom, Luke Zadar i Gaženica u posljednjih nekoliko godina bilježe sve veći broj dolazaka brodova na kružnim putovanjima. Luka Gaženica je idealno pozicionirana u odnosu na visoko razvijeno tržište kruzing turizma u Europi s visokim stopama rasta. Smještena je samo 3,5 kilometara od samog središta Zadra, direktno je povezana s A1 autocestom kojom se spajaju sjever i jug Hrvatske s mrežom euro, a u neposrednoj blizini je i Zadarska zračna luka. Zadar je udaljen tek jedan do dva sata leta što ga s obzirom na njegovu bogatu kulturnu i prirodnu baštinu čini sve atraktivnijom turističkom destinacijom. Zadar je važno prometno središte regije smješteno na pola puta između Venecije i Dubrovnika i oduvijek je važna tranzitna luka. S godišnjim prometom od 2,4 milijuna putnika i 350.000 vozila Zadar je jedna od najprometnijih luka na Mediteranu", navodi se između ostalog.