Stotine Hrvata u subotu se vraća kući iz Portugala, Španjolske, Italije i Švedske o svom trošku komercijalnim letovima Croatia Airlinesa jer se moraju pokriti operativni troškovi putovanja, rekao je danas šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Kako piše tportal, najviše Hrvata, većinom studenata, dolazi iz Španjolske, njih između 150 i 200. Iz Portugala ih stiže nešto manje, a iz Italije od 60 do 120 ljudi, kaže ministar i dodaje da se razmatra mogućnost repatrijacije građana trajektom iz Ancone do Zadra.

- Naša je dužnost brinuti se za sigurnost naših građana i pomoći im u povratku kući, ističe Grlić Radman.

Zbog toga su uvedeni izvanredni "komercijalni repatrijacijski letovi", a ministar kaže da se moraju pokriti operativni troškovi putovanja.

- Zrakoplovi iz Zagreba lete prazni, a svakako nam je u interesu izaći u susret što većem broju zainteresiranih, a opet poštivati razmak sjedenja. Svi moraju imati zaštitne maske i rukavice, rekao je Grlić Radman.

Riječ je o tri leta na relaciji Zagreb-Rim-Zagreb, Zagreb-Lisabon-Madrid-Zagreb te Zagreb-Stockholm-Zagreb. Karte se mogu osigurati preko putničke agencije "Obzor", tvrtke kćeri Croatia Airlinesa.

Grlić Radman kaže da je ova kriza, nakon ekonomske i migrantske, još jedan test za "demonstriranje solidarnosti i jedinstva".

- Siguran sam da će iz ove krize EU izaći jača jer EU nema alternative, smatra hrvatski ministar. 

Zemlje EU-a zauzimaju različite pristupe u borbi protiv koronavirusa, no 13 zemalja članica EU potpisalo je u srijedu zajedničku izjavu u kojoj ističu da mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa moraju biti vremenski ograničene, razmjerne i pod redovitim nadzorom.