Općinsko državno odvjetništvo u Zadru ispitalo je privedene hrvatske državljane (1973. i 1971. godište) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv života i tijela nanošenjem teške tjelesne ozljede u pokušaju, kaznenog djela protiv imovine oštećenjem tuđe stvari i kaznenog djela protiv osobne slobode prijetnjom.

- Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik u utorak, 31. ožujka u Zadru, zbog od ranije neriješenih imovinskopravnih odnosa sa oštećenikom, nakon što je oštećenik prigovorio prvoosumnjičeniku zašto siječe sjekirom živicu s obzirom da nije donesena sudska odluka o imovinskopravnom sporu između njih, počeo vikati i vrijeđati oštećenika, te u cilju da ga teško tjelesno ozlijedi, zamahnuo sjekirom prema njemu no nije ga uspio udariti budući da se oštećenik izmaknuo, priopćio je DORH.

Nakon toga, do oštećenika došao je drugoosumnjičenik te mu, u cilju da ga ustraši, uputio prijeteće riječi zbog čega je oštećenik otišao na kat svoje kuće, pa je dvojac krenuo za njim stepenicama na kat. Kad je oštećenik počeo vikati da će zvati policiju, osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik sjekirom razbio posude s cvijećem te staklo na oštećenikovoj terasi, a potom su se obojica udaljili s mjesta događaja.

Sucu istrage Županijskog suda u Zadru predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv obojice osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja djela, no određene su im samo mjere opreza zabrane približavanja i komuniciranja s oštećenicima, odnosno 72-godišnjakom koji je bio u centru sukoba te njegovom 69-godišnjom suprugom.