Prekjučer je stupila na snagu odluka Nacionalnog stožera prema kojoj vlasnici poljoprivrednih površina, a da nisu OPG-ovci mogu dobiti propusnicu za napuštanje mjesta prebivališta. Bez imalo šale, jučer je u Hrvatskoj uvedena e-propusnica, koja je već danas stvorila ozbiljne probleme građanima, osobito onima starije dobi.

- To je ludilo, reagirali su neki Zadrani koji su jutros jedva dočekali mogućnost da od Stožera civilne zaštite Grada Zadra zatraže propusnicu za obrađivanje svoje zemlje i vrtova.

Ali je nisu mogli dobiti, jer od 1. travnja na snagu je stupila e-propusnica, odgovor je kojeg su iz gradskog stožera dobili nestrpljivi građani, upućeni da se idu registrirati kao e-građani. Zato je danas nastala gužva ispred zadarske FINE.

Sustav je bio pod pritiskom građana koji su u redu čekali kako bi ispunili obrazac. Doznajemo kako su službe FINE bile susretljive, pa bi im pokupili osobne iskaznice te dali da ispune formulare kako ne bi se puno čekali. Oni bi to i brže obavili da se u zgradu FINE nije ulazilo jedan po jedan.

Ministarstvo uprave je dalo i alternativu, ali ona prema informacijama iz gradskog stožera tehnički nije bila izvediva.

Jučer je, naime, objavljeno: U slučaju da pojedine osobe nemaju pristup navedenim uslugama mogu podnijeti zahtjev korištenjem dosadašnjih načina predaje zahtjeva primjerice putem e-mail adrese stožera i liječnika primarne zdravstvene zaštite.
Prvi dan primjene, međutim, je pokazao da sustav nije spojen, doznajemo u stožeru Grada Zadra. Hoće li se popraviti, to je pitanje koje nadležni u ime građana u fizičkom, a ne e-obliku, moraju uputiti i ukazati onima koji su kreirali i uveli e-propusnice.

Iz Stožer CZ Grada Zadra službeno su objavili: za sada  NE MOŽE (NEMA TEHNIČKE MOGUĆNOSTI) izdati E-propusnicu bez da je građanin podnio zahtjev putem sustava E-propusnice na link https://epropusnice.gov.hr/, te molimo građane da se služe sustavom e-građani.

Na novinarski upit o primjeni propusnice za poljoprivredne radove u praksi, predsjednik Županijskog stožera, Šime Vicković je pokazao da nije upućen u trendove.

- Osobe koje zatraže propusnicu, a nemaju OPG, one prosljeđuju zahtjev općini u kojoj posjeduju nekretninu za obrađivanje. Onog trena kada im općina izda propusnicu, šalje je meni na suglasnost i isti sekund se to potvrđuje. Mi smo suglasni za takve stvari, a samo trajanje ovisi o stožerima na lokalnoj razini, odnosno gradu ili općini kojima se podnosi zahtjev, ponovio je Vicković jučerašnju informaciju.

Kada smo mu rekli kako u Uputama Nacionalnog stožera ne piše da to izdaju općine gdje su nekretnine, Vicković je ustvrdio da tko god je zatražio propusnicu, dobio je.

- To su informacije s terena, imamo grupu u kojoj iz minute u minutu komuniciramo sa svim načelnicima lokalnih stožera. Procjena je načelnika posjeduje li netko ili ne tu parcelu. Podnositelj je dužan navesti katastarsku česticu i općinu. Naravno da ti ljudi na terenu znaju tko s čim upravlja i raspolaže, objašnjenje je Vickovića koje danas očito nije imalo poveznicu s totalnom promjenom sustava propusnica koji će za svih biti važeći od 6. travnja, kako je to jučer objavio ministar uprave Ivan Malenica.