"U Zadarskoj županiji još uvijek imamo linearni rast oboljelih od Covida-19, bez obzira na outbreak, odnosno incident koji se desio u biogradskoj bolnici", ocjena je zadarskog epidemiologa dr. Alana Medića.

On je novinarsko pitanje na jutrošnjoj konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite iskoristio kako bi pohvalio svoj tim.

- Češljaju svaki kontakt, a to je vrlo kompleksan posao kojeg oni odlično rade. U Zadarskoj županiji i dalje imamo dobru situaciju i još uvijek male brojke, rekao je dr. Medić.

Zadarski epidemiolog pojasnio je i određena ograničenja socijalnog kontakta koja često bune građane.

- Ne bi trebalo biti više od pet ljudi, no ako, primjerice, u šumi sretnete obitelji, morate biti svjesni da oni ionako ne mogu izbjeći kontakt u kući. No, oni znaju svoj hodogram kretanja. Međutim, ako se sretnete s nekim prijateljem, nećete se s njim držati za ruku. Nećete se zaraziti ako pričate na dva metra razmaka na otvorenom prostoru. No, mi cijelo vrijeme savjetujemo što manje izlazaka i vidim da se ljudi jako dobro toga pridržavaju. Molim vas da ostanemo strpljivi još neko vrijeme i izdržimo, znam da to nije lako, ali to je jedini način da nastavimo ovako dobro. Mi smo jedna od rijetkih zemalja u Europi koja ima linearan rast, a ne ludilo. Tu situaciju nemamo samo zahvaljujući službama, već tome što se građani dobro pridržavaju mjera, istaknuo je zadarski epidemiolog.