U Zavodu za javno zdravstvo Zadar, koji ima aparat za koji se ustanovilo da može raditi testove i na koronavirus, još uvijek nema odgovarajuću reagenciju (reagens).

O tome je bilo riječi u nedjelju, kada se ministar zdravstva Vili Beroš javno ispričao jer je zadarskom županu rekao kako će im poslati tu otopinu za tesiranje kemijske reakcije, koju zapravo nemaju za aparat u Zadru.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, u kojoj se najviše rade ta testiranja, Alemka Markotić, pojasnila je kako za taj reagens potreban za aparat u Zadru postoje ovlašteni proizvođači, a oni su im sada nedostupni. Čelni ljudi Nacionalnog stožera najavili su mogućnost slanja drugog aparata zadarskom Zavodu ili mogućnost nabavke određenog regensa diplomatskim putem.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo dr. Alan Medić, koji se izravno i ne bavi tim segmentom djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo, jučer nije imao novijih informacija.

- Mi imamo uređaj koji inače obavlja druga testiranja, a sada nam je potreban reagens za specifična testiranja na COVID19. Ako postoji mogućnost unutar mikrobiološkog laboratorija, ne vidim razloga zašto ne. Mi smo tražili reagens. Kontakt se odrađuje unutar našeg Nacionalnog stožera, u kojem je i šefica mikrobiologije koja se upućuju oko nabave koje vrste regensa. Ne znam za diplomatske puteve, ako uspiju to bi bilo super. Sada funkcioniraju dobro, puno bolje, rekao je dr. Medić na novinarski upit .