Službenici PU zadarske s kontrolnih su punktova jučer vratili 67 osoba bez valjane propusnice. Pritužba jedne od njih, koju su na jutrošnjoj konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite iznijeli novinari, pokazuje kako i dalje ima nejasnoća u provođenju te mjere zabrane napuštanja prebivališta.

Naime, ta je sugrađanka htjela otići kod roditelja na Molat, no policajci su je zaustavili i zatražili propusnicu unatoč ranijem objašnjenju iz Stožera civilne zaštite Grada Zadra kako "za kretanje unutar grada i njegovih sastavnih dijelova (Crno, Babindub, Petrčane, Kožino, zadarski otoci - Silba, Olib, Premuda, Iž, Molat, Ist, Rava), nije potrebna propusnica".

- Nije bilo potrebe za uredovanjem jer je Molat administrativno pod Gradom Zadrom, ali provjerit ću o kakvim se okolnostima radi u tom konkretnom slučaju, pa ćemo vidjeti što je bilo, rekao je načelnik PU zadarske Anton Dražina na novinarski upit.

No, u nadležnoj agenciji su nam objasnili kako je zapravo na samom početku borbe protiv koronavirusa donesena mjera zabrane prometa putnika i tereta na otoke, osim za otočane i hitne službe. Specifičnost je u Gradu Zadru gdje sedam otoka spada pod isto prebivalište.

Stoga su iz Grada Zadra danas objavili novu uputu o izdavanju propusnica za putovanje na otok:

- Sukladno novim uputama o provedbi Odluke o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu (Narodne novine br. 34/20) od 31. ožujka 2020. godine, u 16 sati, a u svrhu ujednačavanja postupanja stožera pri izdavanju propusnica za odlazak na otoke, daje se sljedeća uputa:

Fizičkoj osobi koja s kopna želi doći na otok, a nalazi se u kategoriji koja može ishoditi propusnicu, propusnica se može izdati u slučaju da je njen dolazak na otok neophodan i neodgodiv. Takav zahtjev s obrazloženjem podnosi se stožeru civilne zaštite nadležnom za mjesto planiranog odredišta na otoku (otočni općinski ili gradski stožer civilne zaštite). Prije izdavanja propusnice fizičkoj osobi, stožer civilne zaštite nadležan za mjesto planiranog odredišta na otoku dužan je ishoditi suglasnost nadležnog županijskog stožera civilne zaštite.

Također, napominje se da prijevoz osoba na otok bez propusnice izdane sukladno Odluci o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu (Narodne novine br. 34/20) i ovoj Uputi, nije dopušten ni jednom vrstom prijevoza.