ZADAR- Savjetodavna služba za poljoprivredu Zadarske županije zaprimila je od sredine prošlog tjedna 500 propusnica registriranim poljoprivrednicima za obavljanje radova na posjedima koji se nalaze izvan mjesta prebivališta.

Ministarstvo poljoprivrede prošle je srijede, nakon zabrane napuštanja prebivališta, osim za vitalne obiteljske potrebe, izašla s objavom da se domaća poljoprivreda (stočarstvo, pčelarstvo, poljodjelstvo, vrtlarstvo...) može održavati s nužnim agrotehničkim mjerama. Ali samo za one koji su nositelji ili članovi obiteljskog poljoprivrednog gospodarstava OPG-a. Oni su dio sustava registriranog preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi, pojasnila je Gordana Dragun, u ime Savjetodavne službe Zadarske županije. Na području Zadarske županije je 7.500 registriranih OPG-ova.

U skopu onih većih, sami nositelji OPG-a mogu članovima obiteljskog gospodarstva izdati propusnicu, kazala je Dragun. Vlasnici maslinika, koji to rade za sebe i o svom trošku, ovom su mjerom diskriminirani. Naime, oni ne mogu dobiti propusnicu za, primjerice, otići iz Zadra do Murvice kako bi porezali svoje masline, jer nisu registrirali OPG. Možda im može propusnicu dati civilni stožer, uputila je Dragun, za koju je ipak važnije sada ostati doma po mjerama koje su na snazi u Hrvatskoj.

Svjesni su toga mnogi Zadrani koji u okolici imaju svoje male vrtove i ne mogu otići ubrati salatu, blitvu i što već je dospjelo, jer im je uvezena salata iz Italije dostupna u trgovačkim centrima.