ZADAR- Sinoć je završena dezinfekcija Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu koja će, kada stigne danas očekivana oprema, biti prihvatni COVID-19 centar za bolesnike koji imaju lakše i srednje teške simptome bolesti.

U biogradskoj bolnici, koja je ispala izvorište zaraze, provedene su i protuepidemijske mjere. Kako se one nisu provodile na vrijeme, 16 osoba iz redova medicinskog osoblja i pacijenata je zaraženo.

- Izlučeno je 173 djelatnika (čak i oni koji su bili na bolovanju) i upućeno u samoizolaciju. U pogonu ih je 29 i oni će, pod vodstvom dvoje epidemiologa, nastaviti rad u uspostavljenom COVID-19 bolničkom odjelu.

Ravnatelj bolnice, Andrija Marcelić, također je u samoizolaciji i sumnja se da može biti pozitivan na koronavirus. Pitanje njegove odgovornosti i smjene stoga sad nije aktualno...

Dožupan Šime Mršić, koji je inače iz Biograda, postavljen je za koordinatora, objavio je župan Božidar Longin. Mršić će biti poveznica između biogradske bolnice i Opće bolnice Zadar, objasnio je njegovu ulogu načelnik Županijskog stožera Šime Vicković.

Pacijentica iz biogradske bolnice koju je operirao zaraženi liječnik, i dalje je na JIL-u COVID-19 i o njoj, koja je u najtežem obliku bolesti, skrbe anesteziolozi zadarske bolnice.

Epidemiolozi su ustvrdili da je jedan pacijent vrlo vjerojatno unio koronavirus u  biogradsku bolnicu, potvrdio je to na novinarski upit dr. Alan Medić.

Pacijent je, prema njegovim riječima, ušao u bolnicu 10. ožujka. Zaraženi liječnici potvrđeni su prošlog utorka. To je vrijeme inkubacije od 14 dana. Ispostavilo se da je on dobio infekciju prije liječnika, tako je danas dr. Medić komentirao epidemiološko istraživanje koje je, kako je istaknuo, aktivan proces. Dakle, nije određeni specijalist donio virus, a niti njegov kolega s kojim dijeli liječničku sobu, već pacijent.

Zbog čega se se u biogradskoj bolnici operiralo, kada se s operacijama osim u hitnim slučajevima u zadarskoj bolnici prestalo 11. ožujka, odgovor na to pitanje novinari nisu imali od koga dobiti na "presicama" Stožera. Među zaraženim pacijentima je i jedan umirovljeni liječnik, nažalost u teškom stanju.

- Smatram da građani moraju znati istinu i moraju biti obaviješteni kada virus napadne neku od medicinskih ustanova, izjavila je to prošlog tjedna dvostruko zaražena splitska epidemiologinja dr. Jasna Ninčević.

Na pitanje zadarskom epidemiologu, je li točno da je zaražen i jedan benkovački veterinar, dr. Medić je rekao kako ne odgovara na takva pitanja. Doktori jesu i ostaju na prvoj liniji borbe sa zarazom u neposrednom kontaktu s građanima kao i s njihovim kućnim ljubimcima. Stoga javnost ima pravo znati za zaraženog sanitarnog inspektora, medicinsko osoblje, veterinare i sve ostale iz javnog sustava, bez stigmatiziranja i imenovanja.