U odnosu na jučer u Hrvatskoj je 39 novih pozitivnih, što znači da i dalje držimo situaciju pod kontrolom, odnosno da nema eksponencijalnog rasta, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na jutrošnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite dodajući kako se iz dana iz dana povećava broj testiranja.

Ukupno 14 bolesnika nalazi se na respiratoru, što čini 3% oboljelih.

- To je ponovno zadovoljavajuća vijest jer su projekcije bile oko 5%, istaknuo je Beroš.

Prema podacima koje je iznio ravnatelj HJZJ-a dr. Krunoslav Capak, pozitivno je 19 liječnika specijalista, 6 specijalizanata, 7 medicinskih sestara i 2 stomatologa. U samoizolaciji je 546 zdravstvenih djelatnika.

Loša je vijest da je virus ušao i u policijski sustav.

- Oboljela su dva službenika, koja su bila u samoizolaciji pa nema većeg broja kontakata. Rađena su testiranja kada su se pojavili prvi simptomi, međutim tada su bili negativni, a sada su pozitivni. U mjerama samoizolacije nalazi se ukupno 90 službenika, izvijestio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina zahvaljujući svojim kolegama na požrtvovnosti jer su oni ti koji stalno na terenu provode nadzor nad poštivanjem mjera.

- Očekujemo da će mjere nastaviti davati rezultate. Svi koji nisu u nužnim službama, moraju usporiti ritam, kako bi se resursi i energija sačuvali za one koji su nam najvažniji u ovom trenutku. Budite doma i neka to bude vaš dio posla i zadaća u ovom trenutku. Mi smo tu da radimo sve što je moguće kako bi situaciju držali pod kontrolom, poručio je potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Podaci za Zadarsku županiju bit će poznati u 10 sati kada počinje presica županijskog Stožera. Upitan za situaciju u Biogradu odakle je virus ušao i u zadarsku bolnicu, dr. Capak rekao je kako nije upoznat sa svim detaljima slučaja.

- Ne znam situaciju u Biogradu, odmah ćemo se informirati. U svakom slučaju ako se pokaže da je mjera karantene opravdana, Nacionalni stožer će je uvijek odobriti, rekao je Capak na novinarski upit o potencijalnom uvođenju karantene u Biogradu.