Grad je pust, ali je nedavno opustošena i zelena površina u Jazinama, koja je bila dio projekta uređenja Zrinsko Frankopanske ulice, završenog 2006. godine.

Na upit Odjelu za komunalne poslove, proslijeđen nam je odgovor iz Nasada u kojem se kaže da su "orezani stari i ružni pitospori". Radi se o grmlju koje je, po ocjeni stručnih službi Nasada, postalo ružno. S obzirom da korijeni nisu izvađeni, očito je da će se pustiti da izrastu mladi pitospori.

To znači da neće doći ni do prenamjene zelene površine, a neće se posaditi ni novo zelenilo. Treba čekati da se stari pitospori pretvore u mlade. A hoće li ostati lijepi, to će ovisiti o održavanju za koje se iz Gradskog proračuna plaćaju Nasadi.

Pitospora dobro podnosi posolicu i sadi se uz more. Cvjetovi se javljaju u proljeće i nalaze se u vršnom cvatu te se kasnije pretvaraju u zanimljive plodove u kojima se nalazi ljepljivo narančasto sjeme. Idealna je biljka i za živicu, a može se i oblikovati jer dobro podnosi rez. Orezivati treba nakon cvatnje.

Pročitajte više na: https://living.vecernji.hr/abeceda-biljaka/pitospora-18774 - living.vecernji.hr