Epidemiolozi sumnjaju da je nalaz zadarske pedijatrice lažno pozitivan na koronavirus.

- Jučer je došao nalaz njezinog muža koji je negativan, a neobično je da kod tako bliskog kontakta virus nije uveden transmisijom. Kod ovakvih asimptomatskih pacijenata, poput nje, može se dogoditi lažno pozitivan rezultat. Kolegicu smo poslali na dvostruko testiranje, pa ćemo znati za jedan dan, obznanio je dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije.

Osim za nju samu, lažno pozitivan nalaz zadarske pedijatrice bila bi dobra vijest i za 15 zdravstvenih djelatnika, koji bi se iz samoizolacije mogli vratiti na rad u bolnicu, a odahnuli bi i roditelji djece kojih je ova liječnica u subotu pregledala dok joj nije stigao poziv s Rebra.

Kako bi rasteretili zadarsku bolnicu, koja je oslabljena za ukupno 52 zdravstvena djelatnika, Stožer civilne zaštite Zadarske županije od sljedećeg tjedna planira organizirati testiranje u ambulanti na Ravnicama.

- To bi značajno rasteretilo COVID odjel zadarske bolnice. No, ponavljam - testiranje je dobro, ali ono neće spriječiti ovu epidemiju. Ako sumnjate da imate nešto, stanite na dva metra razmaka, perite ruke i pazite. U trenutku obolijevanja svatko od nas mora znati koliko osoba može zaraziti. Primjerice, ako ja dobijem koronu, znam da mogu zaraziti tri osobe, suprugu i dvoje djece koji žive s nama, nikoga drugoga jer na poslu pazimo na sve mjere zaštite, istaknuo je dr. Medić na jutrošnjoj konferenciji za medije.