Nakon što su zatvorene gradske tržnice i ribarnice, te je zabranjeno građanima odlaziti na svoje poljoprivredne posjede i vrtove, jer ćemo hranu i dalje  uvoziti iz Italije i Španjolske, brzo je, na sreću, reagirala snalažljivost i prilagodljivost domaćih ljudi.

Već od ponedjeljka Marikomerc je uveo mobilnu prodaju smrznute ribe i ribljih prerađevine - s ponudom koja je niža nego u trgovačkim centrima. Obilaze  gradske kvartove te mjesta u Županiji i čekaju kupce - jer ribu treba jesti, kao i voće i povrće.

Jedan od stvari koju nitko nije mogao zamisliti prije krize s pandemijom koronavirusa bila je da će "kumice s placa" ili "babe s pijace" svoje proizvode nuditi isključivo preko interneta.  Kako pilići ne bi odrasli u kokoši a povrće sagnjilo na zemlji brzo su se educirali i uz pomoć Tržnice Zadar svoju ponudu dignuli na internet. Točnije, društvene mreže, budući da Tržnica na svojoj stranici redovito objavljuje njihovu ponudu s kontaktima i informacijom o dostavi.

OPG Dragan Surać dostavlja povrće srijedom i subotom, uz narudžbe do 15 sati. U ponudi su mrkva, mlada kapulica, blitva, salata, kupus špicar, domaća jaja, med... (091 169 2310).

Drita Dunatov prima narudžbe uz preuzimanje srijedom i subotom, ali je po njih potrebno doći na Diklo. Naručene namirnice će se stavljati u dvorište u vrećice s naznačenim imenom i prezimenom mušterije, a novac će se ostavljati u poštanskom sandučiću. Drita nudi čimuljice, zaperke brokule, začinsko bilje, blitvu, poriluk, kapulicu, rikolu... (098 379 825).

T.O. Šane-Ziia nudi voće i povrće - uz blitvu, mrkvu, kapulu, cvjetaču, salatu, jabuke, kruške itd. može se naručiti i bajam, orah, lješnjak, orzo, datulja, suhe brusnice... (095 585 9561)

Voćarna Perica svaki dan besplatno dostavlja uobičajeno voće i povrće, ali i šparoge, jaja, mladi luk, cherry rajčice... (098 936 9069)

Anica Bakmaz besplatno dostavlja mlade domaće piliće i domaće pivce (098 4815 25)

Mesnica Biloglav dostavlja meso naručeno u vrijednosti preko 100 kuna (098 6717 23)

Dostavu svježe ribe petkom na području Zadra u minimalnom iznosu od 100 kn nudi T. O. Adriatik (098 1867 213).

Marikomercova putujuća trgovina dostavlja morske proizvode po unaprijed zadanom rasporedu.