Od jučer popodne do danas ujutro Grad Zadar zaprimio je preko 100 zahtjeva za propusnicama koje se izdaju isključivo iz vitalnih obiteljskih razloga (pružanje skrbi djeci i starijim osobama ili kupnja hrane i osnovnih potrepština)

- Uspostavili smo i poseban sustav fizičkog prihvata, jutros je bio red od desetak ljudi ispred gradske uprave koji su se pridržavali uputa o razmaku, no ubrzo je stigla preporuka Nacionalnog stožera da se zahtjevi ipak zaprimaju (i izdaju) jedino putem maila. Ne tražite propusnice bez razloga jer ih nećete dobiti, ali ćete oduzeti dragocjeno vrijeme onima kojima su potrebne, istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić.

Nakon što lokalni stožer zaprimili zahtjev on se šalje na provjeru podataka u Zadarskoj županiji koja u roku od par minuta, prema riječima načelnika Stožera Šime Vickovića, šalje povratnu informaciju.

- Svi stožeri izdaju propusnice za svoje građane koji imaju potrebu obići svoje starije ili kupiti potrepštine. Ovim putem molim sve Stožere da ih racionalno izdaju da ne bi ispalo da su njih pet iz jedne obitelji dobili propusnicu da se mogu vozikati po gradu i županiji. Propusnice će vrijediti danas za sutra, jedan dan. Smisao je da se pokuša smanjiti broj tranzicija iz jednog dijela u drugi dio županije. Najveći problem bit će u Gradu Zadru jer ima najveći broj stanovnika i velik dio ih dolazi iz ruralnih krajeva Zadarske županije pa tamo imaju rodbinu i prijatelje, rekao je Vicković ističući kako su pravni subjekti dužni zaposlenicima izdati propusnicu. Riječ je propusnicama u dužem trajanju koje samostalno izdaju poslodavci putem obrasca dostupnog na linku.

Na punktovima diljem Županije od jutros su policajci.

- Službenici su raspoređeni na glavnim prilaznim pravcima mjestima, gradovima i općinama u županiji. Na tim punktovima provjeravaju imaju li osobe, koje namjeravaju proći, odgovarajuću propusnicu. Kroz današnji dan nismo imali nekih negativnih pojava, niti velikih gužvi. Za sve hitne slučajeve imat ćemo razumijevanja, svjesni smo da životne situacije mogu puno toga prirediti. U suradnji sa Stožerom spremni smo odgovoriti na sve izazove. Zahvaljujem svima, koji su se našli u toj novoj situaciji, na iskazanom razumijevanju. Uz njihovo strpljenje i dobru volju, za sada nemamo problema, istaknuo je voditelj Službe policije Božidar Budiša.

Sve informacije o načinu dobivanja propusnica na području Grada Zadra potražite na linku, a ovdje su dostupni i kontakti ostalih lokalnih stožera na području Zadarske županije.