Hrvatski znanstvenik, prof.dr Gordan Lauc i vlasnik laboratorija Genos, sinoć se oglasio putem svog Facebook profila te kazao kako ima dokaz da je bio u pravu kada je jevnosti tumačio utjacaj vlažnog zraka na širenje koronavirusa u sezoni grijanja.

- Koliko pišem o ovome već i moji prijatelji misle da sam prolupao. No nisam prolupao, u pravu sam, a nitko odgovoran me ne doživljava. Ono što vičem tjednima upravo je objavljeno u vrlo uglednom časopisu. U grijanim prostorima vlaga je vrlo niska što inaktivira mukoznu barijeru i potiče transmisiju virusa. Nakon objave u ovakvom časopisu to se smatra znanstvenom istinom, poručio je Lauc.

Lauc također smatra da će bilo koja odgovorna osoba koja ne osigura barem 40% vlage u bolnicama, uredima i sl. biti kriva za brojne nepotrebne zaraze i posljedično, smrti. 

- Na ovaj se vrlo jednostavan način transmisiju COVID-19 može značajno smanjiti. Možda čak prepoloviti. Ovo više nije jedan ludi znanstvenik koji trkelja po medijima. Ovo je znanstvena istina koja je javno objavljena i ne postupanje u skladu s njom nosi osobnu odgovornost za posljedice. Sve što trebate napraviti je ovlažiti zrak, a to je tako lako, apelira Lauc.


View on YouTube