Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković uputio je svim stožerima civilne zaštite na području Zadarske županije preporuke i smjernice vezane za razvoj situacije oko koronavirusa i upravo donesene Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

Time ih obavještava da za osobe koje će putovati iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština propusnicu izdaju gradski ili općinski stožeri civilne zaštite, ovisno o prebivalištu osobe koja traži propusnicu.

- Svi ljudi koji putuju na svoja radna mjesta mogu dobiti potvrdu od svog poslodavca sa imenom i prezimenom te OIB-om i lokacijom na kojoj radi, uz preduvjet da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera, naglasio je Vicković.

Načelnik zadarskog Stožera na jutrošnjoj se konferenciji osvrnuo i na jučerašnji priljev prestrašenih stanovnika sa zagrebačkog područja, koji su se nakon razornog potresa uputili prema Primorju.

- Veliko pitanje s područja naše županije bilo je što s tim ljudima jer ih masa dolazi u svoje nekretnine na području Zadarske županije. Osobno sam uputio upit Nacionalnom stožeru iz kojeg su nam odgovorili kako smo ih dužni pustiti u svoje nekretnine pod uvjetom da se evidentiraju. Oni koji su u samoizolaciji, nisu smjeli doći u Zadar, rekao je Vicković.

Župan Božidar Longin pozvao je građane na strpljenje te disciplinu.

- Naravno da se to prvenstveno odnosi na ljude koji su u samoizolaciji. Oni trebaju razumijevanje, moramo biti ljudi. Ne smijemo stigmatizirati nikoga jer sutra to može biti bilo tko od nas. Naše misli su sa stanovnicima Zagreba, vjerujem da među nema osobe koja tamo nema tamo prijatelja, rodbine... Nije bilo lako gledati scene iz Zagreba. Ne ponovilo se! Potres je uzrokovao da dio stanovnika krene prema našoj županiji, a mi ih moramo upozoriti da se po dolasku moraju držati svih mjera. Molimo ih da slušaju naputke našeg Stožera. Ostanite doma, rekao je Longin zahvalivši svim službama koje nadziru provođenje mjera.