Nakon što je danas službeno objavljeno kako je zaražena specijalizantica pedijatrije u zadarskoj bolnici, javila nam se sugrađanka koja kaže kako je njihovo dijete među 15 pacijenata koje je mlada liječnica pregledala.

Ona nam je s dozom panike rekla kako ih nitko nije zvao nego su oni sami, nakon što su to pročitali, nazvali bolnicu gdje su im rekli: Da, morat ćete u samoizolaciju. Žena je bila uznemirena i ogorčena jer ih je sustav preskočio. Možda nije do njih stigao. No isto pitanje mora li u samoizolaciju uputio je, doznajemo, i liječnik specijalist iz zadarske bolnice kojem je mlada liječnica bila pacijentica. Kako je ona kod njega bila na pregledu prije nego je otišla u Zagreb, na Rebro, rekli su mu da nije u opasnosti. Koronavirus su na Rebru, prema službenim informacijama ravnatelja, donijeli liječnici sa skijanja u Austriji.

U situaciji kada se apelira na odgovornost svakog pojedinca, medicinsko osoblje u tom lancu na prvoj je liniji obrane i odgovornosti. Jedna od onih koja je žrtva neodgovornog ponašanja svojih kolega ispala je mlada specijalizantica zadarske bolnice koja je, nažalost, ušla u lanac u kojem su i djeca.

Sve roditelje djece koja su tog radnog dana bila na pregledu kod mlade liječnice, trebala je nazvati epidemiološka služba, koja im je trebala dati upute, ali i rješenje za samoizolaciju. To je nova pojava u ovoj teškoj i prilično nepoznatoj epidemiološkoj situaciji, ali kada je u pitanju dodir bolničkog sustava i pacijenata, propusta ne smije biti.