Dopredsjednik Gradskog vijeća Biograda na Moru Ante Fuzul uputio je novo priopćenje javnosti u vezi s situacijom vezanom uz koronavirus i stanjem u Gradu Biogradu. Prenosimo ga u cijelosti:

- Koronavirus iskače sa svih naslovnica portala, dnevnih novina, tjednika, nema jedne vijesti koja nije povezana s koronavirusom. Naravno, i ova koju sam pročitao u jednom dnevnom listu koji nam je dostupan u Zadarskoj županiji govori o tome, ali ona ima druge konotacije. Našeg vrlog gradonačelnika zabrinjava to što zbog zabrane okupljanja, eto ne može skupiti vijeće da donese važne odluke. A nijedan propis ne omogućava da se vijeće sastane putem video-veze i održi sjednicu. Kad to ovako čitate i kad to izuzmemo izvan konteksta vremena u kojem se nalazimo, rekli bi da je čovjek ispred svog vremena. Siguran sam da bi to pomislili svi. I svako bi morao pozdraviti ovakvo razmišljanje, da se ne nalazimo u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo.

Vlada i krizni stožer su u poziciji da svakog dana moraju donositi životno važne odluke za sigurnost stanovništva kako isto ne bi bilo zahvaćeno bolešću za koju nemamo lijek i za koju, kako stvari stoje, još neko vrijeme neće biti lijeka. Zatvaraju se ugostiteljski objekti, u Italiji je vlada zatvorila i proizvodnju koja nije neophodna, kako bi se što manje smanjio kontakt među ljudima, a isti scenarij bi uskoro i mi trebali imati. No, našem gradonačelniku je bitno da nastavimo donositi odluke jer je baš sada bitno pokrenuti projekt autobusnog kolodvora, jer treba aplicirati na EU fondove. Koje fondove, cijela EU je stala zbog koronavirusa. Za koga planiramo graditi taj autobusni kolodvor? Jel za one silne goste koji ove godine neće doći u Biograd na odmor, ili za one gladne iz Biograda koji će nakon neuspjele sezone biti prisiljeni otići trbuhom za kruhom, kao što je to u Slavoniji bilo prethodnu godinu? Treba li nam bilo kakva investicija u ovo vrijeme kad je grad 40 milijuna kuna u minusu, jer takve informacije dobivamo, u vrijeme kad je i isplata plaća gradskim službama postala zahtjevna jer se prihodi u gradsku blagajnu zbog općeg moratorija na rad svih onih koji su punili tu gradsku blagajnu, dobrano smanjuju. Ne bi li bilo dobro da se donesu mjere pomoći pogođenom stanovništvu i poduzetnicima jer su svi manje-više vezani uz turizam kojeg ove godine vjerovatno neće ni biti, umjesto što se glavinja u propast. Ne bi li trebalo odustati i od postojećih projekata koji su trebali biti započeti kao što je obnova ljetnog kina gdje će se prema sklopljenom ugovoru potrošiti 6 milijuna kuna. Kako misli podmiriti sadašnje obveze grada od 40 milijuna kuna duga jer se kako čujem novac dobiven od fondova za poduzetnički inkubator ne koristi za smanjenje kreditnog zaduženja? Ne bi li bilo pametnije pomoći našoj Specijalnoj bolnici za ortopediju da se pripremi za slučaj da imamo oboljele od koronavirusa, a jedan takav slučaj je već zabilježen.

Ne, našeg gradonačelnika to ne zanima, što me čudi, jer je navodno bio na bolovanju dok su ga tražili novinari Nova TV iz Provjerenog i novinar Jutarnjeg lista, te im čak nije odgovorio ni na mailove, a upravo mailovima tako žarko želi komunicirati sa vijećnicima. Našeg gradonačelnika zabrinjava to što se vijećnici ne mogu sastajati u vijećnici jer bi to bilo kršenje zabrane koju je donio Krizni stožer s nacionalnog nivoa. Gradonačelniče, imamo mi i dvije školske dvorane u kojima se može skupiti više od 30 ljudi, a da isti ne budu u neposrednom kontaktu, tako da se može i na taj način organizirati sjednica vijeća, no onda bi morali doći i biti izloženi našim pitanjima. Ali to nije dobro za vaše zdravlje jer po informacijama koje imam, ne dolazite na svoje radno mjesto još tamo od emisije Provjereno „zbog teške bolesti" te ste 40 dana nedostupni iako bi u ovom trenutku trebali biti na svom radnom mjestu, kao što to radi predsjednik države i premijer te drugi gradonačelnici i načelnici općina koji rukovode svojim gradovima i općinama te nisu svoje suradnike ostavili na cjedilu da se sami bore protiv svega onog s čime su suočeni. No, koronavirus se pojavio tek 2 tjedna iza te emisije, tako da nemam što nego zaključiti da Vas pere jedan drugi virus, virus srama, mada sumnjam da srama imate, poručio je Fuzul.