S 14 glasova gradskih vijećnika usvojen je Urbanistički plan uređenja predio Gornji Bilig, novog gradskog naselja koje bi se trebalo urediti uz zadarsku zaobilaznicu.

- Ovo je jedan od planova koji je još započeo po starom zakonu, 11. veljače 2010. godine. Konačno su se stekli uvjeti da se i ovaj dio grada, uz Put Biliga i Ulicu Hrvatskog sabora, može urediti i urbanistički opremiti. Vlasnici terena dosta dugo su čekali da se steknu uvjeti za donošenje ovog plana. Vodili smo računa o zelenilu i gotovo 20 % ostavili smo za zelene površine, a uz to obvezno je zadržati zeleni pojas uz javne prometnice, istaknuo je resorni pročelnik Darko Kasap.

Predviđeni broj stanovnika na području zahvata Plana je oko 2000 stanovnika na 10 ha, što bi rezultiralo planiranjem cca 500 stanova i određenim brojem poslovnih i društvenih prostora, ovisno o namjerama potencijalnih investitora. No, SDP-ov vijećnik Ivan Matešić smatra kako se ovim UPU-om izgled i kvaliteta življenja neće podići na višu razinu, već upravo suprotno.

- Namjerava se graditi jedna cijela gradska četvrt, a prema viđenom, podsjeća me na onaj dio grada iznad SAS-a koji je po meni sramota, ali ne onoga koji je toliko zgrada izgradio na maloj površini, bez zelenih površina uz male uske ulice i bez prostora za igru djece, nego onoga tko je to dozvolio. Bojim se da i ovaj projekt ide na ruku građevinskom lobiju, a kvaliteta života i infrastruktura je u drugom planu. Nadam se da se ovdje ne radi o sprezi građevinskog lobija i gradske vlasti. Propozicije ne dozvoljavaju pristojno stanovanje, zgrade su nagurane jedna na drugu, mišljenja je Matešić. 

"Ne radi se ovdje kao i u niti jednom drugom dokumentu ni o kakvoj sprezi između čimbenika koje ste naveli", replicirao je Kasap dodajući kako se u ovom planu poštovalo sve ono što je Matešić naveo da nije.

- Ovo je jedan plan koji poštuje sve zakonske propise širine prometnica, nogostupa... Upravo ovdje su se stvorili preduvjeti za sve ono što se možda nije moglo ispoštivati po nekakvim prethodnim planovima i zakonima, kako bi mogli dobiti novo naselje velikog urbanog standarda, poručio je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.