Koronavirusom je zaražena druga osoba na zadarskom području.

- To je mlađi muškarac koji je došao 17. ožujka iz Austrije gdje je boravio dva mjeseca u regiji koja je bila rizična. Radio je u hotelskom kompleksu koji je sada zatvoren i pri povratku automobilom vidio je da ima simptome bolesti, osjećao se slabo. Posumnjao je na COVID te se po dolasku javio nadležnom epidemiologu, kada smo dogovorili testiranje. Pokazao se pozitivnim. Do sada je bio u kućnoj samoizolaciji s članovima obitelji s kojima nije dolazio u kontakt, jer je sumnjao da bi mogao biti zaražen, rekao je epidemiolog Alan Medić jutros na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite, koja je održana na otvorenom, ispred Doma županije.

- Sada dolazi kod nas u bolnicu kako bi se ispitalo njegovo stanje. Hvatat ćemo njegove bliske kontakte, za sada su to samo članovi njegove obitelji jer se s nikim nije družio, rekao je Medić.

Osvrnuo se i na okolnosti oko jučerašnje pacijentice iz Biograda.

- Dobili smo puno zabrinutih poziva kako su je negdje vidjeli. Pozivam sve koji su bili u bliskom kontaktu s prvooboljelom, a to znači 15-ak minuta na otvorenom na manje od metar razmaka ili dva metra u zatvorenom prostoru, da nam se jave pa ćemo ih staviti u postupak samoizolacije. Nitko od njih za sada se nije javio, rekao je Medić.

Osim putem novog pozivnog centra na nacionalnoj razini (113) građani Zadarske županije od danas mogu dobiti sve informacije vezane uz koronavirusom i na broju 023/350-318 koji će primati pozive od 8 do 22 sata.