ZADAR- Zadarski liječnik dr. Dario Nakić jedan je od nekoliko bolničkih specijalista koji je nedavno bio na putu u inozemstvu i koji zbog toga nije u samoizolaciji.

Bivši ministar zdravstva pri tom se nije ponašao neodgovorno. Naprotiv. Pratio je upute i sam inzistirao na proceduri koja je završila tako da je on i službeno od Nacionalnog stožera dobio mišljenje kako ne treba u samoizolaciju. 

- Ja nisam ništa tajio. Rekao sam gdje idem i javio se kad sam se vratio. Bio sam privatno dva dana na Malti, u tranzitu preko Beča, prošao proceduru u Zračnoj luci u Zagreb. Međutim, svi od nadležnih službi koje sam pitao, rekli su kako Malta nije i još uvijek nije na popisu rizičnih zemalja. Savjet sam tražio i od našeg epidemiologa dr. Alana Medića koji mi je također rekao da nema potrebe za smoizolacijom. Hrvatska ima više zaraženih nego Malta. Posebnu potvrdu sam dobio od dr. Krunoslava Capaka, ravnatelja HZJZ-a i člana Nacionalnog stožera civilne zaštite, ispričao njam je jutros dr. Nakić i poslao službeni email kojeg je dobio od dr. Capaka. Dr. Nakić nam je proslijedio taj email:

"Za vas nije potrebna mjera samoizolacije obzirom da Malta nije na listi zemalja za koje je ista uvedena u Republici Hrvatskoj. Boravak u tranzitu aerodroma u Beču nije boravak na teritoriju Austrije. U nastavku prenosim tablicu s popisom zemalja za koje je uvedena mjera samoizolacije."

Odgovornost svakog pojedinca, a osobito liječnika u odnosu na pacijente u ovom slučaju nije sporna. Dr. Nakić je na svoju inicijativu tražio kako se treba ponašati, a za samoizolaciju nije dobio rješenje koje se izdaje na osnovu propisanih kriterija.

Jedna liječnica zadarske bolnice bila je u zemlji koja je na popisu rizičnih država i ona je u samoizolaciji. Zdravstveno osoblje je mobilizirano i oni više ne mogu i ne smiju nigdje odlaziti, a niti koristiti godišnji odmor.

Nažalost, oni kao i bilo tko drugi tko se u protekla dva tjedna vratio u Hrvatsku razapinju se po društvenim mrežama. Koronavirus postaje stanje uma tako da oni koji su zaraženi postaju stigmatizirani kao da su okuženi. A istodobno je pitanje kako se ponašaju oni koji ih prozivaju i koliko su odgovorni prema svojoj okolini i mjerama zabrane koje su uvedene.