Na Županijskom sudu u Zadru danas je izrečena presuda 55-godišnjaku koji je s balkona kuće na Pagu bacio svoje četvero malodobne djece u dobi od 3, 5, 7 i 8 godina.

- Okrivljenik se osuđuje na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 30 godina, obznanio je predsjednik Sudskog vijeća Ivan Marković ističući kako je presuda doneseno jednoglasno.

Podsjetimo, 55-godišnjak, čiji se identitet ne otkriva zbog zaštite djece, 28. veljače 2019. godine bacio je djecu s visine od pet metara, iako su ležala i bila bespomoćna. Nisu mu pružala otpor, a on ih je svejedno bacao u namjeri da ih usmrti, pri čemu su neki od njih zadobili prijelome očnih šupljina, lubanje, teške ozljede pluća, trbuha, krvarenja, te im je život spašen samo zahvaljujući intervenciji liječnika.

Prilikom izricanja presude sudac Marković istaknuo je kako u postupku, koji je bio zatvoren za javnost, nije bilo moguće utvrditi redoslijed bacanja djece, niti iz iskaza njegove supruge. Provedeno je vrlo opsežno psihijatrijsko vještačenje kojim je utvrđeno kako je 55-godišnjak u trenutku počinjenja ovog stravičnog djela bio bitno smanjeno ubrojiv.

Uzimajući u obzir sve te okolnosti zadarski sud pojedinačnu je kaznu za svaki od četiri pokušaja teškog ubojstva postavio na 8 godina zatvora, što je zamijenjeno jedinstvenom kaznom od 30 godina, uz obvezno psihijatrijsko liječenje. Zbog lošeg imovinskog stanja oslobođen je plaćanja troškova postupka, osim onih najnužnijih.