Umjesto uobičajenog Aktualnog sata uz brojne upite različite problematike danas je gradonačelniku Branku Dukić postavljeno samo jedno, zajedničko pitanje vladajućih i opozicije - kako se Zadar pripremio za epidemiju koronavirusa?

- To je usuglašeno s predstavnicima opozicije, čime želimo pokazati da je to najaktualnije i najbitnije pitanje u ovom trenutku, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Zvonimir Vrančić.

Oporbeni vijećnik Mladen Malta istaknuo kako on nije bio za to jer ne vidi razliku u tih sat vremena.

- Velika odgovornost je na Vama što sazivate sjednice svakih tri mjeseca, pa ćemo tako bez Aktualnog sata biti šest mjeseci, što je nedopustivo za grad poput Zadra, nadovezao se Kristijan Kotlar.

S dnevnog reda Gradskog vijeća skinuta je točka o smanjenju zakupnine poduzetnicima u gradskim prostorima za 15 % u travnju. Ona je zbog pojave koronavirusa bila uvrštena u hitnu proceduru, no zaključilo se kako njezino donošenje ipak trenutno nema smisla s obzirom na to da se još čeka razvoj situacije na razini cijele države. 

- Današnjim danom s novim odlukama Civilnog stožera Zadarske županije poslovanje za većinu obrtnika i firmi u Zadru je onemogućeno, a zbrajanje dugova zbog plaćanja ovakvih nameta potencijalno bi moglo ostaviti dugoročne posljedice. U pitanju nisu samo poslodavci, u pitanju su i radna mjesta, a s današnjim danom i prema onome što se već događa potrebne su puno konkretnije mjere, istaknuo je SDP-ov Daniela Radeta tražeći stanku kako bi se usuglasili s ostalim klubovima za uvođenje četiri prijedloga mjera kojima bi se zakupnine u cijelosti obustavile, prirez ukinuo, a komunalna naknada odgodila. No, isto je odbijeno jer se čeka Država.

- Zbog novonastalih okolnosti koje se tiču koronavirusa i obustave rada ugostiteljskih objekta i drugih obrtnika pričekat ćemo odredbe Vlade koje će donijeti na nacionalnoj razini. Nakon što Vlada donese odredbe na koji način možemo pomoći malim privatnicima, dodatno ćemo razgovarati s obrtničkom komorom i gospodarskom komorom te drugim stručnjacima kako bi ciljano pomogli zadarskim privatnicima, kazao je gradonačelnik Dukić.

Gradonačelnik je putem live streama građane pozvao na odgovornost i zajedništvo, te obznanio što je dosad poduzeto:

- Stvarno se moramo pripremiti i shvatiti ozbiljnost situacije te se ponašati odgovorno. Život ide dalje, kao i rad grada. Ovakvom organizacijom današnje sjednice i rasporedom sjedenja želimo pokazati kako nitko nema pravo na samovoljno ponašanje. Želim predstaviti prve aktivnosti gradske uprave koje su u skladu s mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite. Najžurnija naša mjera je lokalna organizacija i pružanje učinkovite skrbi i pomoći najugroženijoj skupini građana. Uspostavili smo suradnju s Crvenim križem, koji ima educirani interventni tim s 30 članova i 20 gerontodomaćica. 099/842-3324 broj je dežurnog telefona putem kojeg pojedinci mogu zatražiti pomoć u dostavi lijekova i namirnica, kako se ne bi nepotrebno izlagali riziku zaraze virusom. Kako bi sustav bio brži, Grad će Crvenom križu dati na raspolaganje sve svoje resurse, vozila, mopede, mobitele... Do kraja tjedna organizirat ćemo se i kroz Mjesne odbore. Ustrojen je i tim u gradskoj upravi koji će koordinirati sve potrebe iskazane kroz Crveni križ i Mjesne odbore. Raduje nas iskazani volonterizam građana, a ako se ukaže potreba, bit će ih moguće u najkraćem roku uključiti u proces Crvenog križa. Svi gradski vrtići i škole jučer su bili otvoreni i organizirani kako bi primili djecu. Jučer ih je bilo vrlo malo, što je pokazatelj visoke razine odgovornosti i organizacije zadarskih obitelji. Za vrijeme trajanja ovih mjera roditelji neće plaćati partipaciju za vrtiće. S obzirom na to da je aktualna mjera na snazi dva tjedna, plaćanje će biti smanjeno za 50 %. Djeci s potrebama na raspolaganju su i dalje pomoćnici u nastavi, a njihov status za vrijeme trajanja ove mjere neće se mijenjati, tako ni naknade.

Na kraju izlaganja Dukić je zahvalio doktoru Alanu Mediću i svim zdravstvenim djelatnicima u Hrvatskoj na dosad obavljenom poslu u zaštiti zdravlja ljudi i prevenciji širenja korona virusa.

- To su stručnjaci kojima vjerujemo i čije naputke i preporuke bezuvjetno moramo slušati, istaknuo je gradonačelnik.