Nacionalni park Paklenica dobio je novog stanovnika, posljednjeg koji je bez stroge kontrole prošao granice Rumunjske i Srbije. Riječ je o risu Alojziju, koji ovdje stiže u okviru projekta LIFE LYNX kako bi se uvođenjem četiriju risova pomoglo lokalnoj, genski oslabljenoj populaciji.

Risu u Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama Sloveniji i Italiji, prijeti izumiranje zvog iznimno male populacije. Jedina mogućnost za opstanak je naseljavanje iz drugih krajeva, pa je u sedam godina projekata na ovom području planirano useljavanje 14 risova uhvaćenih u Rumunjskoj i Slovačkoj.

- U petak 13. ožujka krenuo je u novi život u kanjonu Velike Paklenice, a iz transportnog kaveza smo ga ispustili ispod impozantnog Anića kuka. Nestrpljivo očekujemo prve podatke s njegove ogrlice koji će nam pokazati kako se snašao u prostranstvima Velebita, naveli su aktivisti.

Ris je dobio ime "Alojzije", u čast pokojnog ing. šumarstva Alojzija Frkovića, koji je dao poseban doprinos praćenju populacije risa. Kako je izgledalo njegovo puštanje u divljinu, pogledajte u videozapisu.