Zadarski župan Božidar Longin potpisao je dokument "Program kontrole populacije napuštenih pasa na području Zadarske županije", kojim će se pokušati upravljati populacijom napuštenih pasa i kontrolirati rizik koju ova populacija predstavlja, uključujući i njezino smanjenje kada se smatra neophodnim, temeljeno na "dugoročnom, integriranom, sveobuhvatnom i humanom pristupu". Na sreću pasa i ljubitelja životinja, ne spominje se uspavljivanje, već kontrola razmnožavanja, mikročipiranje, redovito cijepljenje i tretiranje nametnika, poticanje udomljavanja, kirurška ili kemijska sterilizacija, pravilno zbrinjavanje smeća kako bi ono prestalo biti izvor hrane itd.

Na području Zadarske županije u ruralnim ali i urbanim područjima, navodi se, luta veliki broj napuštenih pasa, onih koji nisu pod izravnom kontrolom posjednika ili ih se ne sprječava u lutanju, uključujući izgubljene i napuštene pse. Svi oni predstavljaju rizik za zdravlje i dobrobit ljudi, jednako kao i za zdravlje dobrobit životinja. Pojedini nose širok raspon patogena te ih šire i prenose drugim životinjama i ljudima. Bolesti koje se tako šire variraju od relativno blagih, do teških kroničnih poremećaja ili fatalnih bolesti (ehinokokoza, bjesnoća). Oni mogu napadati ljude, njihove kućne ljubimce te stoku, a nerijetko uzrokuju i prometne nesreće. Često izravno djeluju i na javno zdravstvo zato što žive u lošim uvjetima (glad, kronične bolesti kože, nedostatak sigurnog mjesta za boravak i sl.) te neizravno kada se koriste neodgovarajuće mjere kontrole populacije (pucanje na pse, trovanje, nehumano hvatanje).

Program kontrole populacije napuštenih pasa na području Zadarske županije usmjeren je na zaštitu zdravlja ljudi, ali i zaštitu zdravlja i dobrobiti životinja, jer psi lutalice trpe čitav niz problema kao što su pothranjenost, bolesti, ozljede u prometnim nesrećama, borbama, zapuštenost i nebrigu. Različitim mjerama koje će Županija provoditi u suradnji s općinama i gradovima smanjit će se broj napuštenih pasa, poboljšati njihovo zdravlje, steći imunitet od bjesnoće, smanjiti rizik od drugih zoonoza itd.

Nažalost, Zadarska županija tek je na početku procesa izgradnje azila za napuštene pse, nakon što je od države dobila zemljište površine 47.080 m2 između Bokanjca i Briševa, dok je zadarski azil i dalje "izvan zakona". Po ovoj uredbi, sakupljanje napuštenih pasa obavljaju skloništa za životinje koja za to moraju biti primjereno opremljena vozilima za prijevoz pasa i imati opremu i osoblje osposobljeno za navedene poslove. Hvatanje, prijevoz i držanje pasa u skloništima za životinje moraju se obavljati bez nepotrebne patnje, boli i straha životinja.

Program je donesen za petogodišnje razdoblje, a provedba mjera i aktivnosti ovisit će o stanju populacije napuštenih pasa na području Zadarske županije i osiguranim proračunskim sredstvima za tekuću godinu.