Sa sedam novih slučajeva broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj popeo na 56 osoba, među kojima je dvoje liječnika iz KB Dubrava i jedan liječnik iz KBC Rebro. Dobra vijest je da su tri osobe dosad ozdravile.

Unatoč porastu broja oboljelih, jutrošnja konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite RH nije donijela nove, rigoroznije mjere za građane. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako Stožer pomno promišlja o svim novim mjerama i zahvalio građanima koji se pridržavaju dosadašnjih.

- U medijskom prostoru sada dolaze neke druge incijative, ishitrene mjere, koje razumijemo. Uvažamo sve sugestije i prijedloge, međutim napominjemo da s nacionalnog aspekta doista poduzimamo sve što je u skladu s znanstvenim evaluacijama. Zbog naše vjerodostojnosti i odnosa prema javnosti, molimo sve da ne istrčavaju, ne zaletavaju se i ne poduzimaju ishitrene korake. Kao i do sada bit ćemo promptni u našoj reakciji. Ovo je vrlo važno jer zajedno komuniciramo ovu priču i borimo se protiv ove ugroze. Sve ćemo saslušati, ali u ovom trenutku struka vodi glavnu riječ. To mora svima biti jasno, istaknuo je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak dodao je kako bitno održati balans između epidemiološke situacije, koja je još uvijek dobra, i širine mjera koje se donose.

- Ne bi bilo dobro da sve zatvorimo, život bi stao i stvari ne bi mogle funkcionirati. Mi epidemiolozi moramo dnevno predlagati Stožeru i Vladi mjere za koje mislimo da su prioritetne. Epidemiološka situacija još uvijek je dobra. Trenutno u samoizolaciji imamo gotovo 9000 ljudi. U drugim zemljama brojke zaraženih su puno veće i brže rastu. Naš cilj je usporiti taj rast i da se iz ovih ljudi u samoizolaciji ne regrutiraju novi slučajevi i da taj broj zaraženih bude minimalan, istaknuo je Capak.

Izvršeno je 835 testiranja, od čega je još 15 u obradi. Još se čekaju nalazi jednog uzorka iz Zadra, a kako doznajemo u županijskom Stožeru, nema novih pacijenata sa sumnjivim simptomima.