Gradske vijećnike na sjednici u utorak čeka čak šest točaka koje se tiču planova prostorne dokumentacije.

Od odluke o izradi do donošenja jednog od tih planova prošlo je cijelo desetljeće. Radi se UPU predio Gornji Bilig kojim bi se omogućila izgradnja 500 stanova i određen broj poslovnih i društvenih prostora, koji može varirati ovisno o namjerama potencijalnih investitora.

- Riječ je o području uz Ulicu Put Biliga i zaobilaznicu, odnosno Ulicu Hrvatskog sabora, neizgrađenom dijelu manje i srednje gustoće koji je opremljen sa svom infrastrukturom. Temeljem ovog plana praktički ćemo omogućiti uređenje cjelokupnog ovog područja, informirao je javnost resorni pročelnik Darko Kasap na posljednjem Kolegiju gradonačelnika.

Drugi plan pred donošenjem je UPU groblja Kožino, na kojem se pojavila potreba za proširenjem.

- Mi smo ga sada uredili, infrastrukturno opremili s parkiralištem, pristupnom cestom i ogradnim zidom, a donošenjem ovog plana omogućit ćemo i proširenjem postojećeg groblja, istaknuo je Kasap.

Dvije točke odnose se na Sportski centar Višnjik, koji je kroz godine postao omiljeno odredište profesionalnih sportaša i rekreativaca.

- Davne 2001. godine donesen je DPU i on je u jednoj velikoj mjeri konzumiran, gotovo 70 %. Kako se u principu u zakonskoj regulativi Detaljni planovi uređenja više ni ne spominju, mi ćemo predložiti da se on skine kako bi mogli donijeti odluku o UPU. Uz sve dobre stvari koje su se dogodile na Višnjiku, pojavio se i interes za dodatnim sportskim sadržajima koji nisu predviđeni postojećim planom i ovu odluku trebamo donijeti kako bi mogli dalje nastaviti reorganizirati i razvijati Sportski centar Višnjik, rekao je pročelnik Kasap.

S IV. izmjenama i dopunama Prostornog plana potrebno je uskladiti još jedan plan nižeg reda, odnosno UPU Trajektni terminal Zadar.

- Prijedlog Odluke o izradi II. Izmjena i dopuna donosi se s ciljem daljnjeg poticanja razvoja gospodarstva odnosno omogućavanja tvrtkama, koje djeluju na ovom području, da se prilagode novim tržišnim uvjetima i razvijaju dalje svoje poslovanje, istaknuo je Kasap.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo naglasio je kako Grad, u suradnji sa Županijskom lučkom upravom, radi i uređenju morskog dijela grada, pa se tako planira početak izrade UPU uvale Bregdetti.

- Na tom području postoji komunalna lučica koju je potrebno dodatno urediti i povećati broj komunalnih vezova, kojih traži sve veći broj sugrađana. Mogu najaviti da smo u razgovorima i za uvalu Maestral koju ćemo također zajednički staviti u naš program uređenja, poručio je resorni pročelnik na posljednjem Kolegiju gradonačelnika Branka Dukića koji je istaknuo kako će tu biti "dosta posla za svaku pohvalu".