Tijekom današnjeg dana u zdravstvene ustanove Zadarske županije javile su se dvije osobe s mogućim simptomima na koronavirus, javlja Stožer civilne zaštite Zadarske županije. Nakon pregleda liječnika osobe su upućene na kućnu samoizolaciju, a uzorci su poslani na analizu.

Osobe koje prelaze granicu i ulaze na područje Republike Hrvatske obavezne su 14 dana biti u samoizolaciji.

Samoizolacija podrazumijeva boravak u kući/stanu bez kontakta s drugim ukućanima i spavanjem u zasebnoj sobi. Nužne kontakte s ukućanima ne valja ostvarivati zajedničkim boravljenjem u istoj prostoriji duže od 15 minuta i na udaljenosti manjoj od 2 metra i pritom je potrebno držati kiruršku jednokratnu maskicu preko nosa i ustiju. Važno je prozračivati sve prostorije.

Ako je nužno ostvariti kontakte s drugim ljudima izvan kućanstva, treba ih svesti na minimum, na udaljenosti 2 metra i s maskom na licu. Osobe u samoizolaciji ne smiju ići ni na kakva mjesta gdje se ljudi okupljaju. Dužni su za cijelo vrijeme pratiti svoje zdravlje i javiti se svom liječniku i/ili epidemiologu ako naglo dobiju povišenu temperaturu i/ili kašalj i/ili kratkoću daha uz napomenu da su pod zdravstvenim nadzorom. Temperaturu treba mjeriti dva puta dnevno, te se neizostavno javljati epidemiologu.

Sve navedeno osobe koje moraju biti u samoizolaciji su zakonski dužne provesti i podliježu kazni ako se toga ne pridržavaju, a kontrolu provodi MUP sa sanitarnom inspekcijom.

- Upozoravamo kako je ovo vrijeme ozbiljnosti i odgovornosti koje od svih nas i na svim razinama zahtjeva racionalan pristup, a prije svega praćenje i poštivanje preporuka naših stožera i epidemiologa koji na dnevnoj bazi, iz sata u sat donose odluke i daju upute kako se ponašati i kako se boriti s epidemijom koronavirusa. Stoga zahvaljujemo svima koji se u ovom trenutku nalaze u samoizolaciji ikoji, poštujući upute, sprečavaju širenje koronavirusa. Još jednom apeliramo na odgovornost, ozbiljnost i solidarnost. Ne trebamo podcjenjivati novonastalu situaciju, ali ni širiti paniku, ističu iz Stožera putem redovnog priopćenja za medije koje se objavljuje svaki dan oko 15 sati.