Zadarski gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin obratili su se danas javnosti putem priopćenja za medije u kojem navode sve mjere koje su dosad poduzete zbog koronavirusa.

Priopćenje gradonačelnika Branka Dukića:

Prema posljednjim raspoloživim službenim podacima Stožera civilne zaštite, na području Grada Zadra i dalje nema potvrđenih slučajeva zaraze virusom COVID 19.

Sukladno mjerama za odgodu ili ograničavanje organiziranih skupova te današnje odluke o obustavi održavanja nastave u obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj na 14 dana, Grad Zadar, njegove ustanove i tvrtke, postupaju u skladu sa zadanim protokolom Stožera civilne zaštite te obavještavamo javnost o sljedećem:

OSNOVNE ŠKOLE I PREDŠKOLSKE USTANOVE

Osnovne škole i predškolske ustanove kojima je osnivač Grad Zadar te vrtići drugih osnivača koje Grad Zadar sufinancira od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. godine su zatvoreni.

Djelatnici osnovnih škola i predškolskih ustanova će raditi i dužni su preuzeti djecu/učenike ukoliko roditelji zbog svojih poslovnih obaveza i zaduženja nisu u mogućnosti za njih osigurati skrb.

Ministrica znanosti i obrazovanja izdala je upute o realizaciji nastave od 1. do 4. razreda te od 5. do 8. razreda. Škole se za takvu organizaciju nastave pripremaju.

Mole se roditelji da djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta ne dovode u odgojno-obrazovne ustanove ukoliko kod djece, sebe ili ostalih članova kućanstva primijete bilo kakve simptome koji bi upućivali na koronavirus. U tom slučaju potrebno se javit nadležnim službama.

USTANOVE U KULTURI

HNK Zadar i Koncertni ured Zadar odgodili su vlastite produkcije koncerata i predstava zbog preporuke otkazivanje svih javnih kulturnih i sportskih okupljanja u narednom razdoblju kako bi se preveniralo širenje korona virusa.

Ova preporuka odnosi se na zatvorene i otvorene prostore, a donosi se zbog obveze i odgovornosti županijskog Stožera civilne zaštite u cilju smanjenja rizika unošenja i širenja bolesti na populaciju u RH.

Gradska knjižnica Zadar poštuje naputke nadležnih stožera. Posudba knjiga odvija se po običaju, no usluge čitaonice i igraonice nisu dostupne, a omogućene su online rezervacije i produženja građe.

Znanstvena knjižnica Zadar također poštuje naputke nadležnih stožera te se posudba knjiga odvija po običaju.

KOMUNALNE TVRTKE

Na održanom sastanku s direktorima gradskih komunalnih tvrtki zaključeno je kako će se slijediti napuci Županijskog stožera civilne zaštite te će se sve ljudske resurse i mehanizaciju stavit na raspolaganje Stožeru. Sve službe bit će na usluzi građanima dok će se u cilju zaštite širenja potencijalne pojave virusa organizirati preraspodjela poslova među službenicima Grada i gradskih tvrtki.

Prevencija je u ovom slučaju ključna te molimo građane da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite. Također, pozivamo sve građane na odgovornost i pažljivo slušanje uputa stručnjaka koji brinu o javnom zdravstvu. Posebno u ovoj prigodi apeliramo na građane starije dobi i krhkoga zdravlja da budu posebno oprezni i da se što manje izlažu.

Priopćenje župana Božidara Longina:

Iako nema potvrđenih slučajeva koronavirusa u Zadarskoj županiji, moramo biti odgovorni, a sve javnozdravstvene službe na području naše županije kao i ostale institucije, u stanju su pripravnosti. Sada je najvažnija zdravstvena sigurnost naših građana, zato moramo svi biti na oprezu i provoditi upute mjerodavnih, poručio je župan Božidar Longin naglasivši da je u stalnom kontaktu sa Županijskim stožerom civilne zaštite s kojim razgovara o daljnjim koracima i preventivnim mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Više puta smo dokazali da se znamo nositi s kriznim situacijama, stoga nema potrebe za bespotrebnom panikom te pozivam sve da prate informacije koje objavljuju županijski i nacionalni Stožer civilne zaštite. Također, svi naši stanovnici trebaju biti svjesni da veća okupljanja nose rizik od veće zaraze, tako da apeliram na stanovništvo da se dok ne prođe ugroza drže uputa koje im izdaje naš Stožer civilne zaštite te sve državne institucije, dodao je župan koji je pozdravio odluku Vlade RH o privremenom zatvranju škola, vrtića i fakulteta.

Smatram da je odluka ispravna i da je prevencija ključna u borbi s koronavirusom. U novonastaloj situaciji oko mjera koje se poduzimaju za sprječavanje širenja koronavirusa, svoj djeci želim poručiti da budu strpljivi i odgovorni te prate nastavu putem 3. programa HRT-a ili preko mrežnih stranica svojih škola. Perite ruke, držite se uputa koje vam daju roditelji, ne samo zbog sebe nego i svojih baka i djedova. Vjerujem da će škole na kvalitetan način pripremiti alternativnu nastavu. Roditeljima i djeci savjetujem da budu strpljivi, jer svi zajedno odgovornim ponašanjem možemo dati svoj doprinos što boljoj kontroli ove epidemije, istaknuo je župan Longin.