U gradsku upravu ovog je tjedna stigao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ZUM kao i odluka o financiranju ITS-a. Kako je to opisao gradonačelnik Branko Dukić, riječ je o kraticama koje Gradu Zadru donose dosta novca. Konkretnije, 50 milijuna kuna za unaprjeđenje prometnog sustava u Zadru kroz sljedeće dvije godine.

- Kroz ZUM uložit ćemo nešto više od 14 milijuna kuna, a kroz ITS nešto više od 35 milijuna kuna. Prekjučer je došao ugovor za projekt ZUM, finalni akt kojim počinje početak provedbe samog projekta, dok smo za ITS dobili odluku o financiranju te kroz sljedećih mjesec dana očekujemo i ugovor, čime će i taj projekt početi s provedbom, rekao je na jučerašnjem Kolegiju gradonačelnika resorni pročelnik Šime Erlić pojašnjavajući što donose nova dva zadarska EU projekta o kojima se već dosta pisalo.

Projektom ZUM, kojeg Grad Zadar provodi s gradskim tvrtkama Inovativni Zadar, Liburnija i Obala i lučice, stvorit će se cijeli niz novih digitalnih usluga za građane, posebice one koji koriste javni prijevoz. Tako će se ugraditi dvije nove pametne autobusne stanice, a u četrdeset autobusa Liburnije uvest će se elektronička naplata i GPS zbog uspostave sustava obavještavanja putnika putem info displaya. Građani će kretanje autobusa i ostale informacije moći pratiti i putem posebnih mobilnih aplikacija.

Projekt neće zapostaviti niti vozače. U suradnji s Obalom i lučicama, Grad će na 1000 parkirnih mjesta postaviti senzore, temeljem kojih će vozači u realnom vremenu putem aplikacije moći vidjeti gdje ima slobodnih mjesta, pa neće više gubiti vrijeme na traženje parkinga.

Paralelno će se provoditi i projekt za Inteligentni transportni sustav (ITS), odnosno razvoj i implementaciju inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukciju prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru.

- Projekt se provodi u suradnji s više odjela, prije svega UO za prostorno uređenje i graditeljstvo. Sastoji se od dvije komponente - izgradnje centralne jedinice iz koje će se kontrolirati promet i dobivati informacije o realnim događanjima, te infrastrukturne komponente koja se odnosi na rekonstrukciju Tuđmanove ulice, koja će postati četverotračna prometnica s posebnom trakom za javni prijevoz i biciklističkom stazom. Kroz projekt su osigurana sredstva i za projektnu dokumentaciju, te 20 milijuna kuna za rekonstrukciju i 12 milijuna kuna za implementaciju ITS-a, odnosno sobe/jedinice koja će biti umrežena s ključnim raskrižjima. Radit će se fazno i neće se cijeli grad u početku pokriti tim sustavom, ali će se napraviti kičma tog sustava i po prvi put imat ćemo mogućnost praćenja prometa u realnom vremenu, istaknuo je pročelnik Erlić.