Iako je Stožer civilne zaštite Zadarske županije donio preporuku za otkazivanje svih javnih kulturnih, sportskih i ostalih okupljanja u zatvorenim i otvorenim prostorima, Zadarska nadbiskupija još nije očitovala barem upozorenjem vjernicima pred nedjeljne mise.

Kako smo doznali u Nadbiskupiji, msgr. Želimir Puljić nije izdao župnicima i župljanima uputstva kojih bi se trebali pridržavati, ako je već održavanje misnih slavlja neodgodivo. Njegovi kolege u drugim biskupijama upozorili su vjernike da na misama izbjegnu neke ustaljene rituale.

- Iako nema zaraženih osoba na teritoriju naše biskupije situacija je vrlo ozbiljna i zahtjeva veliku pozornost. Upozoreni smo od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da obavijestimo vjerske službenike i vjernike na opće mjere zaštite širenja koronavirusa. Stoga ovaj Biskupski ordinarijat poštujući upute mjerodavnih institucija i službi donosi sljedeće odredbe za sve župe na području Gospićko-senjske biskupije: ukloniti blagoslovljenu vodu iz škropionica i ostaviti ih prazne u crkvama, kapelama i drugim liturgijskim prostorima; izostaviti pozivanje vjernika da pružaju znak mira rukovanjem prilikom misnih slavlja; onaj tko priprema sve potrebno za misno slavlje treba se pridržavati svih propisanih higijenskih mjera (dezinficirati ruke); svećenik - djelitelj svete pričesti treba dijeliti hostiju svete pričesti isključivo na ruku, a ne u usta, kako bi se izbjegao svaki fizički kontakt između svećenika - djelitelja svete pričesti i vjernika, stoji u uputi gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića, a slična je stigla i od biskupa Splitske metropolije.

Nitko iz Zadarske nadbiskupije, doznali smo jučer, nije bio u kontaktu sa Stožerom civilne zaštite Zadarske županije, niti je zatražio preporuke ili dozvole za održavanje misnih slavlja.