Iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije javljaju kako su tijekom današnjeg dana u Opću bolnicu Zadar primljene još dvije osobe sa zadarskog područja s mogućim simptomima na koronavirus.

Jedna osoba je nakon pregleda liječnika zadržana u izolaciji u bolnici, dok je druga upućena na kućnu izolaciju. Uzeti uzorci poslani su u kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević", te se u ovome trenutku čekaju nalazi za ukupno tri osobe s područja Zadarske županije.

Kako potencijalni pacijenti sa sumnjom na koronavirus ne bi ulazili u bolnički krug, a ponajmanje u Hitni bolnički prijem, uređen je namjenski prostor u zgradi gdje je nekad bila onkologija, preko puta zadarske bolnice. Tamo je istaknuta procedura kako se pacijenti mogu prijaviti na pregled. Danas su djelatnici zadarske firme "bit Plus" završavali ugradnjom telekomunikacijskih instalacija, odnosno portafon koji je najvažniji komunikacijski kanal.

U slučaju potvrđene zaraze, Bolnica je u tom prostoru osigurala dodatnih pet kreveta. Samo za jednog pacijenta je potrebno 30 zaštitnih odijela, a maske su postale skupa roba, doznajemo od ravnatelja bolnice dr. Željka Čuline. Specijalna zaštitna maska koja je do sada koštala 7 kuna, od sada se prodaje za 99 kuna. Jednokratne maske, koje su donedavno koštale 20 lipa, sada se nabavljaju za 14 kuna po komadu. Takva je situacija na tržištu te tražene robe za koju je, kazao je ravnatelj Čulina, ukinuta i javna nabava. Na tom istom tržištu nema respiratora koji su ključni u liječenju bolesnika zaraženih koronavirusom.